Cum decurge prima vizită la cabinetul doctorului ortodont
De obicei, prima vizită a pacientului la cabinetul medical este generatoare de emoții, neliniști și așteptări. Din fericire, medicul ortodont și asistentul său stăpânesc abilitățile necesare acomodării pacientului care le calcă pentru prima dată pragul, astfel încât acest prim contact medic-pacient să fie cât mai agreabil.
Prima vizită la cabinetul medicului ortodont presupune o examinare a pacientului, o scurtă anamneză a problemelor medicale și o discuție preliminară referitoare la soluțiile de tratament. Totodată, medicul sau asistentul său vor întocmi fișa pacientului, care cuprinde date de identificare ale acestuia, informații despre istoricul medical personal, inclusiv probleme dentare sau tratamente anterioare urmate, alergii cunoscute etc. În cazul pacienților minori, informațiile vor fi oferite de părinții sau tutorii acestora.
Ce conține fișa pacientului
După întocmirea fișei pacientului și în urma examinării orale, medicul ortodont face un sumar al problemelor ortodontice, adică o prezentare succintă a ceea ce a constatat. Dacă este nevoie, înainte de formularea unor concluzii referitoare la anomaliile constatate, medicul poate solicita examinare RX sau imagistică (scaner 3D intra-oral). Acest sumar ulterior examinării complete este foarte important, întrucât în funcție de el medicul ortodont poate întocmi diagnosticul și trece la fixarea obiectivelor tratamentului de specialitate care va fi propus pacientului.
Întocmirea diagnosticului trebuie să aibă în vedere motivul principal pentru care pacientul se adresează medicului ortodont, istoricul medical al acestuia, stadiul de dezvoltare dentară, examinarea extra și intra-orală (cu măsurarea parametrilor față/profil, stabilirea tipului de ocluzie, efectuarea măsurătorilor etc.).
Care sunt pașii următori în tratamentul ortodontic
Odată efectuate examinarea, sumarul problemelor, stabilirea diagnosticului și fixarea obiectivului, medicul ortodont trece la prezentarea variantelor de tratament posibile, urmând ca decizia să fie luată de comun acord cu pacientul în cauză. Având în vedere scopul general al ortodonției, anume realizarea armoniei oro-faciale, este foarte posibil ca problemele conexe alinierii dentare defectuoase sau eventualele anomalii detectate în urma investigațiilor mai amănunțite să determine medicul ortodont să apeleze și la alți specialiști (stomatolog, endodont, chirurg, estetician etc.), chiar dacă nu intră în sfera competențelor sale profesionale.
Astfel, în cazurile mai complexe constatate, medicul ortodont face echipă cu stomatologul, dacă ne referim la tratarea cariilor, extracții, implanturi, montarea de coroane dentare etc. sau cu medicul endodont, dacă sunt constatate probleme ale rădăcinilor dentare, sau cu medicul chirurg, ori chirurg ortognat, atunci când se impune o astfel de abordare terapeutică.
Medicul ortodont este cel care îl va trimite pe pacientul diagnosticat către alți specialiști, întocmindu-i scrisoare medicală, atunci când este cazul. Abordarea terapeutică prin formarea unor echipe multidisciplinare este frecventă astăzi, în contextul accesului facil la noile tehnologii, care permit diagnosticări cât mai precise, dar și al rezultatelor foarte bune pe termen lung obținute în urma unor tratamente combinate și convergente complexe.
Pacientul trebuie să fie conștient de avantajele reale ale tratamentului interdisciplinar și al muncii în echipă, chiar dacă o astfel de soluție implică mai mult timp și costuri suplimentare. Scopul final este sănătatea oro-facială a pacientului tratat și stabilirea echilibrului funcțional și estetic care să acorde acestuia încrederea în sine și să-i readucă zâmbetul pe față.
Putem afirma cu responsabilitate că medicul ortodont este pregătit astăzi să-și asume soluții terapeutice complexe, inclusiv prin cooptarea altor medici specialiști, atunci când constată anomalii ale aparatului oro-facial care ies din sfera de competență a acestuia. Terapiile moderne implică o disponibilitate către rezolvarea problemelor constatate, inclusiv prin abordări complexe, care garantează stabilitatea pe termen lung a rezultatelor dorite înainte de începerea tratamentului propriu-zis.
Bibliografie:
https://wakeorthopedo.com/complimentary-orthodontic-consultation/
https://www.slideshare.net/VajidKurikkal/orthodontic-diagnosis-22188799