Sănătatea dinților de lapte – cât este ea de importantă?
Demineralizarea smalțului dinților copiilor apare, în majoritatea cazurilor, ca urmare a neacordării de importanță dinților, mai ales celor de lapte. În percepția unor părinți, dinții de lapte nu sunt atât de importanți încât să merite efortul de a avea grijă de ei. Fără să se știe că, de fapt, sănătatea dinților definitivi depinde, in mare masura, de a celor de lapte.
Practic, demineralizarea smalțului dinților este acea primă etapă de dinaintea dezvoltării cariilor dentare. La control, medicul observă dintele demineralizat după aspectul calcaros,alb cretos al smalțului dentar.
Când știm că este o problemă cu dinții micuțului?
Părinții pot observa modificările, care încep să aibă loc treptat. Cu lumina corespunzătoare și cu atenție, la periajul de seară și dimineață, se pot observa micile pete de translucență diferită, asupra cărora, dacă nu se intervine devin de la galben, la maron și apoi negre.
Cauzele demineralizărilor smalțului dentar la vârste mici sunt, de fapt, un cumul: greșeli de alimentație (suptul biberonului pe timpul nopții, adiministrarea de alimente care conțin zaharuri ) și, o igienă deficitară. Atenție, deci, la placa bacteriană!
Cum putem preveni demineralizarea dinților copiilor?
Aveți întrebări? Contactați-ne la smile@ancaoltean.ro sau la 0754.341.179
Igiena trebuie să fie strictă, fără excepții. Dimineața și seara copilul se periază, cu mișcările corecte, pe dinți. Și cu o pastă de dinți adaptată vârstei sale.Dieta trebuie să fie și ea strictă: fără dulciuri in exces, fără sucuri acidulate, fără patiserie, fără covrigei, fără lapte îndulcit cu nimic, fără bomboane și caramele.
Verificați dacă cel mic doarme cu gura deschisă, deci are respirație orală. În somn, dinții se usucă, saliva nu acționează cu rolul ei protector și se cariază mai repede. Merită investigat.
Laptele care stagnează în gurița copilului atunci când acesta suge biberonul pe durata nopții fermentează și produce un ph foarte acid care favorizează demineralizarea smalțului dinților temporari.
In cazul dinților definitivi, infecțiile sau traumatismele suferite de dinții de lapte pana la 3-4 ani, pot afecta smalțul celor care abia urmează să erupă.
Ce putem face dacă un copil are smalțul demineralizat?
Dacă demineralizările sunt incipiente, simpla corectare a alimentației greșite și instituirea periajului dentar vor face ca ele să stagneze în evoluție.
Medicii mai pot recomanda fluorizarea locală și sigilările, de la caz la caz. La adulți, se mai adaugă și albirea dentară, în funcție de pacient și dorințele lui legate de componenta estetică.
Este foarte important să găsiți un specialist care să urmărească evoluția demineralizărilor și să o trateze corect. Pentru că e important să nu lăsăm lucrurile la întâmplare. Plus că experiența și expertiza de lucru cu cei mici o au doar unii specialiști ortodonți.
Vrei să vezi și care sunt cele 7 semne – avertisment la copilul de 7 ani sau de la ce vârstă este potrivit un tratament ortodontic?