Specializările unui medic

În primul rând, atunci când aducem în discuție acești termeni, care definesc profesii și specializări, trebuie să spunem că fiecare în parte definește specializarea unui medic. Astfel, medicul dentist sau stomatologul este medicul specializat în rezolvarea diverselor probleme ale cavității orale și părților sale componente: dinții, maxilarele, gingiile și sistemele nervos și circulator aferente. Medicul ortodont este medicul dentist specializat în tratarea anomaliilor aparatului oro-facial (aliniere, mușcătură etc.). Medicul endodont este medicul dentist specializat în tratarea problemelor rădăcinilor dentare.

Cu ce se ocupă medicul dentist

Medicul dentist (stomatolog) este prima persoană la care apelează pacienții care reclamă probleme de sănătate orală. Serviciile asigurate de acesta includ: consultații preliminare, periere profesionistă, radiografii dentare, screenig pentru cancerul oral, prescriere de medicamente pentru cavitatea orală, medicină preventivă, precum și lucrări specializate: sigilări dentare, reparații dentare, curățarea cariilor și punerea de plombe, extracții, montarea de punți, coroane, fațete, proceduri de albire profesională a dinților, tratamente ale gingiilor, intervenții chirurgicale minore etc. Totodată, medicul dentist (stomatolog) poate trimite pacienții la care constată probleme care ies din sfera lui de activitate sau competență către alți specialiști, de obicei către chirurgul specializat în chirurgie orală, ortodont sau endodont.

Cu ce se ocupă medicul ortodont

ortodont bun bucurestiMedicul specialist ortodont este calificat în diagnosticarea, prevenirea și tratarea problemelor de aliniere dentară sau mușcătură cauzate de creșterea defectuoasă a dinților, respectiv de poziția maxilarelor, precum și ale întregului ansamblu oro-facial.

Medicul ortodont supraveghează creșterea facială corectă la copii, concepe și aplică planul de tratament cel mai potrivit pentru fiecare pacient în parte. Din perspectiva experienței acumulate și a studiilor de specialitate, acesta poate corecta chiar și cele mai grave deficiențe constatate, cu rezultate notabile pe termen lung pentru pacient. De asemenea, dacă problemele constatate depășesc sfera lui de competență, acesta poate recomanda pacientului vizita la medicul dentist (stomatolog) sau la chirurgul specializat în chirurgie orală sau la endodont.

Cu ce se ocupă medicul endodont

Medicul specialist endodont este profesionistul specializat în tratarea diverselor probleme ale rădăcinilor dentare (inflamații, reconstrucții etc.). În general, acesta primește pacienți la recomandarea celorlalți doi medici specialiști (dentist și ortodont), dar poate, la rândului lui, atunci când constată anumite probleme (carii dentare etc.), să recomande pacientului tratat vizita la unul dintre colegii săi.

Astfel, profesiile și specializările celor trei medici despre care am amintit sunt complementare și este foarte posibil ca pacienții cabinetelor de medicină dentară să aibă de-a face cu fiecare dintre aceștia în procesul de tratare a problemelor apărute la nivelul cavității orale.