Ce sunt aparatele ortodontice?

Aparatele ortodontice sunt acele dispozitive medicale pe care specialistul în ortodonție le montează la nivelul danturii pacientului, în vederea alinierii corecte a dinților și restabilirea unei ocluzii echilibrate, precum și a unui zâmbet frumos și armonios.

Cel mai comun tip de aparat dentar cuprinde aparatele fixe, ale căror componente principale sunt brackeții și arcul flexibil. Alături de acestea, din componența/ansamblul aparatului dentar fix mai pot face parte: benzile metalice, diverse elemente de ligatură (elastice etc.) etc.

Ce sunt brackeții?

Brackeții sunt elementele aparatului dentar fix care sunt lipiți, prin cimentare, pe suprafața dinților. Aceștia au o suprafață plană care folosește pentru lipire, urechea sau urechile metalice prin care va trece arcul ortodontic, cârlig pentru agățarea elementelor elastice, marcaje pentru fixarea corectă a acestora, iar unele dintre ele chei pentru ajustare.

Cei mai comuni și rezistenți brackeți sunt confecționați din metal, dar în prezent există și brackeți din ceramică, safir, rășină sau materiale compozite. De asemenea, există brackeți care pot fi confecționați în culoarea naturală a dinților pacientului sau transparenți.
Brackeții sunt realizați prin turnare, în forme și având componente diferite, în funcție de dintele pe care urmează a fi atașați și de tipul de corecție stabilit de medicul specialist. Fiind o componentă pasivă a aparatului dentar, brackeții trebuie să fie rezistenți, astfel încât să poată antrena mișcarea dinților pe care sunt cimentați și poziționarea acestora în locul stabilit.

Un element important – arcul ortodontic

Componentă dinamică a aparatului dentar fix, arcul ortodontic este un fir din aliaj care este fixat prin urechile metalice ale brackeților și care determină mișcarea dinților.
Arcul ortodontic intră și în componența aparatelor dentare care nu folosesc brackeții. De asemenea, el poate fi modelat și folosit ca atare, adică ancorat direct de dinți. Arcul ortodontic poate avea diferite forme și culori, în funcție de modul de acțiune dorit de medicul specialist ortodont.
În principal, rolul acestuia este unul dinamic, după cum am afirmat anterior, el fiind responsabil de aplicarea forței necesare deplasării dintelui asupra căruia acționează (elongație, compresie, mișcare laterală). Pentru a fi capabil să aplice aceste forțe, arcul ortodontic trebuie să fie în același timp flexibil și rezistent.
Totodată, arcul ortodontic nu trebuie să fie rigid, astfel încât să poată fi modelat în funcție de nevoile pacientului și scopul tratamentului. Materialul din care este confecționat trebuie să fie bio-compatibil, pentru a minimaliza efectul negativ asupra țesuturilor moi din cavitatea orală. De aceea, cele mai multe astfel de fire flexibile sunt realizate din aliaje care conțin nichel, titaniu, cupru medical sau crom. În funcție de aparat, ele pot fi rotunde sau rectangulare în secțiune, având diferite grosimi.

Deși aparent simple, dispozitivele medicale ortodontice (aparatele) sunt construcții complexe, care implică o bună cunoaștere a proprietății materialelor folosite și a efectelor pe care le generează asamblarea lor.
În consecință, aceste aparate sunt perfect ajustabile, forța exercitată de firul metalic putând fi astfel controlată cu precizie, atât direct, cât și prin intermediul brackeților.
Medicul specialist ortodont este calificat pentru montarea și reglarea acestora dispozitive, astfel încât atingerea scopului propus de tratamentul ortodontic să fie garantată.

BIBLIOGRAFIE:

https://iits.dentistry.utoronto.ca/fixed-orthodontic-appliances
https://pocketdentistry.com/fixed-appliances-and-orthodontic-instruments/
https://codental.uobaghdad.edu.iq/wp-content/uploads/sites/14/2021/06/lec_-1-Layth.pdf