Igiena orală – mai mult decât spălarea dinților

De cele mai multe ori, atunci când ne referim la igiena orală ne gândim doar la spălarea sau perierea dinților. Dar igiena orală trebuie să se refere în egală măsură la îngrijirea gingiilor și a limbii. Igiena acestora este la fel de importantă pentru sănătatea orală.

În cele ce urmează ne vom referi la igiena limbii. Limba este un organ amplasat în partea inferioară a cavității orale, cu rol în mestecarea și înghițirea alimentelor, perceperea gusturilor și vorbire. Limba este alcătuită în principal din țesut muscular, glande și grăsime, acoperite de o membrană neregulată, din care se formează papilele gustative, cu rol în perceperea gustului și glandele seroase, care secretă salivă. Vârful și marginile limbii se sprijină de dinții mandibulei. Partea din spate a limbii nu conține papile gustative, de asemenea partea inferioară, care este netedă și bogat vascularizată. Există o patologie a limbii, care cuprinde defecte congenitale, infecții și simptome cauzate de alte afecțiuni din organism, mergând până la cancer.

Curățarea limbii duce la scădearea numărului de bacterii 

Fiind un organ important din cavitatea orală, medicul specialist va examina limba odată cu dantura și va recomanda întotdeauna grijă în igiena acesteia, motivată în principal de faptul că suprafața neregulată a acesteia favorizează dezvoltarea bacteriilor ce poate cauza, în primă fază, un miros neplăcut al gurii. Totodată, anumite obiceiuri nesănătoase, cum ar fi: fumatul, lipsa hidratării suficiente, dar și anumite medicamente pot duce la acumularea de bacterii pe limbă. Acumularea de bacterii și celule moarte pe suprafața limbii poate duce la un aspect albicios al acesteia, în timp ce un aspect gălbui poate însemna prezența unei infecții fungice. Neglijarea acestuia aspect și păstrarea stratului de bacterii, celule moarte și resturi alimentare pe limbă contribuie la formarea plăcii bacteriene, care se manifestă prin respirație urât mirositoare, boli ale gingiilor și carii. Unele studii au arătat că perierea limbii contribuie la scăderea numărului de bacterii din cavitatea orală.

Așadar, atunci când medicul îi recomandă pacientului să-și perieze dantura nu uită niciodată să-i amintească acestuia și de perierea limbii. Cele mai multe dintre periuțele de dinți sunt prevăzute cu striații pe partea opusă a periei, care sunt dedicate perierii limbii. Perierea acesteia ajută la îndepărtarea bacteriilor, dar și a celulelor moarte de pe suprafața acesteia. Întotdeauna, această periere se va face din spate spre față, de la bază spre vârf, cu grijă. De asemenea, clătirea cu apă de gură are același efect de curățare. Deși mai puțin prezente în România, pe piață există instrumente speciale pentru perierea limbii.

Când să ne curățăm limba

Perierea limbii, odată cu cea a dinților, de două ori pe zi contribuie la îmbunătățirea respirației, prin eliminarea bacteriilor, a celulelor moarte și a resturilor alimentare, ceea ce va crea o senzație de prospețime în gură. De asemenea, coroborată cu hidratarea adecvată, igiena limbii îmbunătățește aspectul acesteia și contribuie la precizia simțirii gusturilor. În cele din urmă, deși la fel de important, îngrijirea limbii contribuie la păstrarea nealterate a sănătății orale.

Prin urmare, curățați limba de fiecare dată când vă spălați pe dinți, măcar de două ori pe zi, pentru a păstra igiena orală în parametri optimi.

Află mai multe despre: „Igiena dentară în timpul purtării aparatului dentar”
sau
despre cum „Saliva este busola sănătății tale”.

Bibliografie:
https://www.britannica.com/science/tongue
https://southsounddentalcare.com/gum-disease-treatment-tacoma/
https://www.dentaly.org/en/oral-hygiene/tongue-scraper/