Igiena orală în timpul purtării aparatelor necesită o mai mare atenție
Spălarea dinților este unul dintre primele obiceiuri sănătoase pe care le învățăm în copilărie. Practic, igiena dentară își face loc în viața noastră de timpuriu și este definitorie pentru sănătatea danturii și a cavității orale în orice perioadă a vieții. Motivele cultivării acestui obicei sunt atât de ordin medical, păstrarea sănătății dinților și a gingiilor, cât și de ordin estetic, aspectul îngrijit al danturii, care garantează un zâmbet frumos. Așadar, igiena dentară cuprinde activitățile practice dedicate curățării și menținerii în starea de curățenie a dinților, gingiilor și cavității orale, în scopul prevenirii bolilor și altor probleme ale acestora.
Atunci când suntem nevoiți să purtăm aparate dentare, igiena dentară necesită o mai mare atenție, întrucât este important să curățăm bine dinții și aparatele pentru a nu pune în pericol sănătatea orală (în primul rând dinți și gingii). Chiar dacă procesul de curățare durează puțin mai mult decât o simplă periere și implică folosirea aței dentare, a periuțelor speciale etc., efortul va fi răsplătit prin aspectul sănătos și curat al dinților și gingiilor atunci când vor fi înlăturare aparatele dentare.
De ce este importantă menținerea igienei dentare
Menținerea igienei dentare previne respirația urât mirositoare, cariile dentare și afectarea gingiilor. Ignorarea acestei practici conduce la acumularea plăcii bacteriene și, în timp, la o multitudine de probleme de sănătate.
Chiar înainte de aplicarea oricărui tratament ortodontic, medicul specialist va face o verificare a sănătății orale a pacientului, întrucât orice infecție a dinților sau gingiilor netratată înaintea aplicării aparatelor dentare poate conduce la oprirea tratamentului ortodontic.
Practica igienei dentare la pacienții care poartă aparate nu diferă cu mult de cea obișnuită. Diferențele sunt date de tehnicile de periere, folosirea aței, a periuțelor inter-dentare și/sau a dușului bucal. Medicul specialist va informa întotdeauna pacientul despre aceste tehnici de igienă și chiar va face demonstrații în concordanță cu ceea ce așteaptă de la pacient să facă. Pacientul este dator mai departe să pună în practică și să respecte recomandările medicului ortodont. Desigur, vizita periodică la cabinetul medical este o necesitate, întrucât, de multe ori este nevoie de supraveghere pentru realizarea unei igiene perfecte.
Cum se realizează igiena orală în timpul purtării aparatului dentar
Perierea dinților și a aparatelor dentare trebuie să se facă de mai multe ori pe zi, practic după fiecare masă principală, la trezire și la culcare. De asemenea, perierea trebuie să fie insistentă, de durată, pentru a curăța foarte bine aparatele și dinții, de aceea nu vă grăbiți să terminați. În astfel de situații este indicată folosirea aței dentare, a periuțelor inter-dentare și a dușului bucal, fiecare dintre aceste instrumente ajută la o curățare temeinică a porțiunilor care nu pot fi periate, în care altfel se acumulează resturi de mâncare ce favorizează dezvoltarea plăcii bacteriene (care duce la „pătarea dinților”, carii și probleme gingivale, dacă nu este înlăturată).
Tehnica perierii este următoarea: indiferent de periuță (manuală sau electrică), aplicați pastă de dinți și începeți cu dinții de sus ținând periuța la un unghi de 45 grade raportat la suprafața dinților, apoi efectuați o mișcare circulară de sus în jos pentru a curăța dinții și aparatele. O mișcare identică se face și la interiorul dinților, apoi la cei de jos. Dacă nu ați reușit îndepărtarea tuturor resturilor alimentare, folosiți periuțele inter-dentare, pe care le veți introduce în locurile unde nu a pătruns periuța folosită anterior. La final, folosiți ața dentară pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor prezente. După efectuarea acestor operațiuni, verificați cu atenție, în oglindă, gradul de curățare al dinților și aparatelor. Dacă este cazul, aplicați ceară dentară acolo unde există puncte de frecare între aparate și interiorul cavității orale.
Iată câteva sfaturi pentru menținerea igienei dentare:
- evitați gustările dintre mese, mai ales dulciurile (inclusiv sucurile dulci – zahărul conținut de acestea va adera la suprafața dinților și va contribui la formarea plăcii bacteriene);
- schimbați periuța (sau capul periuței electrice) mai des de trei luni (recomandarea standard a medicilor dentiști), întrucât prezența aparatelor face ca aceasta să se uzeze mai repede (este bine să o schimbați atunci când perii acesteia încep să nu mai fie drepți);
- faceți vizite mai dese la cabinetul medicului specialist pentru verificarea igienei dentare;
- păstrați periuța și pasta de dinți la îndemână tot timpul.
Păstrarea igienei dentare la pacientul care poartă aparate dentare contribuie la succesul tratamentului ortodontic, la păstrarea sănătății și la dobândirea unui zâmbet frumos.
Află mai multe despre: „Igiena dentară în timpul purtării aparatului dentar”
sau
„Despre curățarea limbii ca parte din igiena orală”
Bibliografie:
https://www.theorthodontists.com.au/blog/maintaining-oral-hygiene-with-braces
https://www.dentalcareireland.ie/blog/six-dental-hygiene-habits/
https://inf.news/en/health/807107ef1451cb192707b7276e616cb3.html
https://wickforddentist.co.uk/dental-hygiene-wickford.html