Ce sunt incrustațiile dentare?
Atunci când suprafața dinților, în special a premolarilor și a molarilor, este deteriorată, din diverse cauze (uzură, carii, incidente etc.), medicul specialist poate recomanda aplicarea unei încrustații dentare. În mod practic, scopul încrustațiilor dentare este refacerea funcțională a dintelui afectat. Prin urmare, încrustațiile dentare sunt produse prin utilizarea unor materiale durabile (ceramică, aur, compozit), care sunt modelate (prin turnare) în funcție de mărimea dintelui și a spațiului de restaurat. De asemenea, acestea sunt modelate astfel încât să imite suprafața naturală a dintelui tratat și să nu depășească marginile coroanei acestuia.
Care sunt beneficiile incrustațiilor dentare?
Beneficiile folosirii acestei metode de restaurare dentară sunt: rezistența în timp, raportată la acțiunea mecanică asupra dintelui și prin comparație cu o plombă obișnuită; păstrarea culorii și a formei; îmbunătățire aspectului dintelui; versatilitatea în ceea ce privește materialul folosit, culoarea și forma acestuia; durabilitate.
Din ce materiale sunt realizate incrustațiile?
Datorită durabilității sale în timp, aliajul de aur a fost până de curând unul dintre cele mai folosite materiale pentru confecționarea încrustațiilor dentare. Utilizarea materialelor compozite a diminuat pe cea a aliajului de aur, dar medicul vă poate recomanda aplicarea acestuia în cazul molarilor posteriori, unde nu este vizibil, din rațiuni practice: maleabilitate, durabilitate și rezistență în timp. Dezavantajul major al utilizării acestui material îl constituie culoarea.
Deși nu la fel de durabil în timp ca aurul, porțelanul este folosit în această tehnică, mai ales că poate fi modelat într-o culoare care să se apropie de cea naturală a dintelui afectat. Avantajele acestui material: durabilitate și rezistență mai mari decât ale unei plombe obișnuite, culoare apropiată de cea naturală a dintelui. Dezavantajul major îl constituie rigiditatea materialului, care îl face vulnerabil față de fracturi.
Un material foarte versatil este cel compozit, folosit din ce în ce mai mult în prezent. Avantajele sunt: durabilitate și rezistență raportate la plombele clasice; poate fi colorat astfel încât să imite la perfecție culoarea naturală a dintelui. Dezavantajul major este dat de faptul că se poate păta în timp.
Când am nevoie de incrustații dentare?
Procedura de urmat în cazul apelării la această tehnică presupune în primul rând evaluarea situației dintelui vizat, pregătirea suprafeței peste care va fi aplicată încrustația, efectuarea mulajului, decizia asupra materialului care va fi folosit (în funcție de situația constatată), tratarea afecțiunii sau înlăturarea plombei vechi și aplicarea încrustației. După aplicare, regulile de igienă dentară vor include evitarea alimentelor dulci, acide, colorate sau susceptibile să producă fracturi dentare (nuci, alune etc.).
Medicul specialist poate recomanda folosirea acestei tehnici atunci când este preferabilă aplicării unei plombe obișnuite sau prea devreme pentru montarea unei coroane.
Bibliografie:
https://www.newmouth.com/dentistry/restorative/inlays-onlays/
https://wmsmile.com/dental-inlays-and-dental-onlays-whats-the-difference-really/
https://www.colgate.com/en-us/oral-health/fillings/when-a-dental-inlay-is-your-best-option
https://www.gotoapro.org/inlays-onlays/
https://www.katebraymandds.com/restorative-dentistry/inlays-vs-onlays/