Primii dinți erup la copii începând cu vârsta de șase luni, iar apariția lor completă se încheie în jurul vârstei de 3 ani.
Aceștia sunt numiți dinți temporari sau de lapte, întrucât vor fi înlocuiți de dinții numiți permanenți. Dinții temporari sunt în număr de 20, iar cei permanenți în număr de 32.
Trecerea de la dinții temporari, numiți de lapte, la cei permanenți se face pe parcursul unei perioade de câțiva ani, în medie 6, și constă în înlocuirea naturală a danturii, concomitent cu dezvoltarea maxilarelor. Această perioadă, cuprinsă între vârsta de 6, respectiv 12 ani, este cunoscută ca perioada dentiției mixte, în principal pentru că pe maxilare sunt prezenți concomitent, atât dinți temporari, cât și permanenți.
Prin urmare trecerea de la o dentiție la alta nu se face dintr-o dată și nici subit, ci ea reprezintă un proces îndelungat.
Din punct de vedere anatomic, dinții temporari, în număr de 20 (10 pe maxilar și 10 pe mandibulă), apar în cavitatea orală în această ordine: incisivii centrali, cei laterali, caninii și molarii.
Pierderea lor are loc în mod natural, în ordinea apariției.
Dinții de lapte sunt mai mici decât cei permanenți, au rădăcini scurte și firave, iar stratul de smalț este mai subțire. De asemenea, aceștia au o nuanță de alb mai pronunțată decât cei permanenți.
Eruperea prematură a dinților permanenți poate duce la aglomerare dentară
După cum am afirmat anterior, trecerea la dantura permanentă este un proces natural, care se desfășoară normal, firesc, fără sau cu intervenție minimă din partea noastră.
Astfel, după căderea dinților de lapte, dinții permanenți erup în locul lor, într-o ordine care începe de obicei cu incisivii inferiori și continuă cu primii molari, incisivii superiori etc.
Ordinea apariției lor poate să nu fie aceeași la fiecare persoană, dar un lucru important este apariția simetrică a dinților permanenți (adică aceeași dinți să erupă de fiecare parte a maxilarului sau a mandibulei).
Totodată, pierderea prematură a dinților de lapte, precum și eruperea prematură a dinților permanenți poate duce la aglomerare dentară și la necesitatea intervenției medicului specialist ortodont.
De altfel, perioada dentiției mixte este și cea mai propice identificării incipiente a unor probleme ortodontice, precum și a începerii unor tratamente în acest sens.
O altă problemă, destul de comună, care apare în tranziția către dantura permanentă este ce a eruperii greșite sau a ectopiei.
Cauzată de factori diverși, ectopia poate fi tratată din timp de medicul ortodont, astfel încât să poată fi corectată cu succes.
Igiena dentară a copiilor
De asemenea, grija manifestată în această perioadă de părinți pentru igiena dentară a copiilor lor poate preveni diverse afecțiuni sau anomalii, mai ușor de dobândit în această perioadă (carii, traume, ocluzii defectuoase).
Astfel, părinții trebuie să acorde o atenție sporită igienei dentare a copiilor lor (prin periere corespunzătoare a dinților), alimentației acestora (prin excluderea alimentelor dulci și lipicioase, care pot cauza acumularea de placă dentară), precum și împiedicării dezvoltării unor obiceiuri defavorabile, cum ar fi sugerea îndelungată/permanentă a suzetei sau a degetului, care pot deforma dantura.
Un alt lucru recomandat în această perioadă este programarea primei vizite la medicul specialist ortodont. Chiar dacă părintele nu sesizează semne ale prezenței vreunor probleme în ceea ce privește dantura copilului său, doar medicul specialist ortodont este în măsură să evalueze corect starea de sănătate orală a fiecărui pacient consultat.
Iar în ceea ce privește problemele de natură ortodontică, cele mai bune rezultate sunt obținute atunci când anomaliile sunt diagnosticate și tratate din timp.
Bibliografie:
https://polkadotdental.com/primary-teeth/
https://www.aliviodentalcare.com/2016/08/29/woodridge-dentist-teeth-primary-to-permanent/
https://muswellhillsmile.co.uk/blog/transition-between-primary-and-permanent-teeth/
https://www.manoadental.com/dental-blog/2022/8/17/infant-oral-health-caring-for-your-baby%E2%80%99s-first-teeth/