Estetica dentară și ortodonția

Estetica dentară este o ramură a stomatologiei care cunoaște în prezent un grad crescut de popularitate. Atenția pe care oamenii o acordă imaginii personale a crescut exponențial pe fondul creșterii similare a social-media, cu implicații majore în ceea ce privește stima de sine și calitatea vieții. Prin urmare, medicul ortodont, ca specialist al zâmbetelor frumoase este atent la aspectele estetice, efecte ale tratamentului ortodontic. Specializarea în estetica dentară a trecut astfel pragul de la nice-to-have la must-have. Aceasta și pentru că majoritatea pacienților care se adresează cabinetelor ortodontice doresc un zâmbet frumos și o armonie a feței, mai mult decât corectarea mușcăturii sau a unor anomalii. Medicul este provocat să abordeze tratamentul ortodontic de o manieră multi-disciplinară și să analizeze din această perspectivă relațiile funcționale ale ansamblului oro-facial.

Care sunt direcțiile urmărite de estetica dentară

Estetica dentară urmează, în principal trei direcții: estetica feței, a zâmbetului și a dinților. Acestea vor fi luate în considerare de către medicul ortodont în stabilirea obiectivelor tratamentului ortodontic, astfel încât pacientul să fie sigur că aspectul final (față, zâmbet și dantură) va fi cel dorit. Un pacient nemulțumit de aspectul zâmbetului sau al feței, la finalul tratamentului ortodontic, va considera acesta un eșec. Prin urmare, medicul specialist este obligat să urmeze unele principii ale esteticii dentare pentru a fi sigur că rezultatul este cel dorit de pacient. Respectarea acestor principii și abordarea multi-disciplinară a tratamentului ortodontic sunt de natură să genereze rezultate mult mai bune decât cele obținute de estetica dentară obișnuită.

Un alt aspect al esteticii dentare cu aplicare în domeniul ortodontic o reprezintă folosirea gutierelor transparente (clear aligner) și a aparatelor linguale, alături de ce a materialelor translucide sau de culoarea dinților pentru aparatele clasice. Scopul acestora este să nu afecteze imaginea pacientului, prin urmare stima de sine. Principiul estetic este cel invocat de pacienți, cel mai adesea preocupați de aspectul exterior. Studii recente au arătat că aparatele transparente sau de culoarea dinților sunt preferate celor clasice. De asemenea, femeile până în 40 de ani preferă aparatele linguale, iar pana la această vârstă femeile aleg de cele mai multe ori gutierele (clear aligner). Totodată, pacienții sunt mult mai conștienți de implicațiile estetice ale tratamentelor ortodontice, iar medicul ortodont trebuie să cunoască și să aplice principiile esteticii dentare.

Procedeele de estetică dentară pe care medicul specialist le poate aplica sunt:

  1. Implantul dentar. Aceasta este o procedură obișnuită în cabinetele medicale specializate, care constă în folosirea unei proteze dentare, fixată pe maxilar cu ajutorului unui șurub și care are aceeași funcție și aparență ca dintele original.
  2. Aplicarea fațetelor dentare. De asemenea, o procedură obișnuită, care constă în aplicarea unor fațete pe suprafața exterioară a dinților, care conferă acestora un aspect uniform și îngrijit, de un alb imaculat. De obicei, fațetele sunt confecționate din porțelan sau compozit.
  3. Montarea coroanelor dentare. Un procedeu de restaurare dentară, montarea coroanelor presupune intervenția asupra dinților afectați, păstrarea rădăcinii acestora și restaurarea părții superioare. Coroanele pot fi confecționate din porțelan sau compozit. De asemenea, medicul specialist poate opta pentru montarea unor punți inter-dentare, tot cu scop restaurator, atunci când situația o impune.
  4. Albirea dinților. Un procedeu simplu și eficient de aplicat asupra danturii, albirea chimică a dinților garantează un alb strălucitor, dar nu permanent. Procedeul de albire trebuie repetat, căci dantura va reveni la culoarea inițială.

 

Bibliografie:

https://sarverortho.com/wp-content/uploads/2016/07/Sarver-Mission-Possible.pdf

https://decisionsindentistry.com/article/esthetic-orthodontic-treatment/

https://www.jrmds.in/articles/selfperceived-dental-esthetics-and-orthodontic-treatment-need.pdf

https://www.dovepress.com/clinical-effectiveness-of-orthodontic-treatment-on-smile-esthetics-a-s-peer-reviewed-fulltext-article-CCIDE

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0201102

https://www.kin.es/en/estetica-dental-tratamientos/

http://www.oralbest.es/en/treatments/dental-aesthetics/

https://www.dentalhealth.org/cosmetic-treatment