Etapele tratamentului cu aparate linguale

1.  DIAGNOSTIC ŞI PLAN DE TRATAMENT

  • Examenul clinic  al arcadelor dentare, al relaţiilor dintre arcade şi al feţei
  • Amprente pentru modele de studiu din gips care se realizează în laboratorul de tehică dentară.

orapix-straight-w1

–       Radiografii: ortopantomografie, radiografie de profil a extremităţii cefalice, eventual radiografii retroalveolare ale unor dinţi.

orapix-straight-w2

  • Evaluarea datelor clinice, a datelor obţinute prin măsurători ale modelelor de studiu şi prin interpretarea radiografiilor pentru stabilirea diagnosticului de anomalie dento-maxilară.
  • Elaborarea planului de tratament, stabilirea etapelor terapeutice şi calcularea costurilor.
  • Prezentarea cazului la pacient şi obţinerea consimţământului acestuia.

2.   CONTROLUL APARATULUI

Medicul conduce tratamentul ortodontic prin controale periodice, de regulă lunare, când schimbă arcurile care influenţează deplasările dinţilor până în poziţia finală.

Intervalele între programări variază în raport cu dificultatea problemelor ortodontice care trebuie rezolvate, de stadiul tratamentului şi de modificările care apar la elementele aparatului.

Durata unei şedinţe  este de 30 – 60 minute.

3.  CONTENŢIA

Poziţia dinţilor este în permanenţă influenţată de presiunile muşchilor limbii, ai buzelor şi ai obrajilor. Efectul acestor presiuni poate fi o deplasare a unor dinţi care ar putea modifica rezultatul obţinut la terminarea tratamentului.

Noi dorim să păstrăm permanent zâmbetul plăcut pe care l-aţi obţinut şi pentru aceasta vom menţine dinţii în poziţia dorită prin colarea unui fir de sârmă acoperit cu un strat de aur platinat lipit pe faţa linguală a lor. Această contenţie este practic nesesizabilă şi în scurt timp veti uita de ea.

Contenţia se mai poate obţine şi prin purtarea unei gutiere nocturne realizată din plastic transparent.

Verificarea rezultatelor post contenţie se face prin controale periodice anuale.