Ce neplăceri pot apărea în timpul tratamentului ortodontic?
Atunci când vorbim despre tratamentele ortodontice ne gândim la chipuri armonioase și zâmbete frumoase. Însă acestea „ascund” în spatele lor multă muncă și atenție, iar, uneori, pot apărea și mici inconveniente. Efectele adverse pot apărea în timpul tratamentului ortodontic, în relație cu acțiunile medicului ortodont ori cu ale pacientului. Pentru contracararea acestora, specialiștii iau întotdeauna în considerare factorii de risc, dar apariția unuia sau mai multor efecte nedorite este posibilă.
Unul dintre cele mai comune efecte adverse ale tratamentului ortodontic este durerea. Conform unor studii efectuate pe pacienți, între 70 și 95% dintre aceștia experimentează durerea asociată cu tratamentul ortodontic, resimțită mai pronunțat la dinții anteriori, decât la cei posteriori. În puține cazuri, durerea a fost motivul principal pentru întreruperea tratamentului. Din fericire, de cele mai multe ori durerea este trecătoare și se diminuează sau dispare după câteva zile. De asemenea, medicul poate prescrie analgezice, atunci când este cazul, pentru diminuarea durerii.
Igiena dinților – esențială pe durata tratamentului ortodontic
Afectarea smalțului dentar, apariția cariilor și probleme gingivale pot apărea ca efecte adverse vizibile, mai ales la persoanele care poartă aparate dentare. Afectarea smalțului dentar se manifestă prin apariția unor pete albe pe suprafața dinților, cauza fiind decalcifierea acesteia, datorită neîndepărtării plăcii bacteriene, adică periajul incorect. Un procent de până la 50% dintre pacienți experimentează acest efect advers. De aceea, medicul specialist va îndruma întotdeauna pacienții cărora le-a montat aparate dentare să se spele cu atenție și responsabilitate pe dinți și să folosească apa de gură și dușul bucal. În cazurile în care factorii de risc sunt mai ridicați, medicul va aplica soluții de uz medical pentru prevenirea demineralizării.
Apariția cariilor se datorează igienei dentare defectuoase, acumularea plăcii bacteriene și demineralizarea suprafeței dentare. De aceea, este foarte important ca pacientul să înțeleagă și să urmeze indicațiile medicului specialist. În aceste cazuri, suprafața de smalț care este sub bracket este cea mai protejată de materialul de colaj, de jur împrejur putând apărea demineralizări albe, crețoase, care, în lipsa igienei, se pot transforma în carii dentare. Spațiile interdentare trebuie curătate și ele pe parcursul tratamentului ortodontic, dușul bucal fiind cel mai eficient în aceste situații.
Alte efecte secundare ale purtării aparatului dentar
Gingiile pot fi și ele afectate în timpul tratamentului ortodontic, putând apărea gingivite in lipsa igienei corecte. Acumularea de placă bacteriană este principala cauză a afectării gingiilor, iar purtarea aparatelor dentare crește nivelul acesteia pe suprafața dinților, în parte din cauza perierii insuficiente a dinților sau nerespectării regulilor de igienă impuse de medicul ortodont. Prevenția acestei afecțiuni se face, așadar, prin respectarea strictă a igienei dentare și folosirea corectă a periuțelor (normale, inter-dentare, electrice etc.).
Un alt efect advers al tratamentului ortodontic poate fi afectarea rădăcinilor dentare. Această afectare este cauzată de mișcarea controlată a dinților. Forța folosită pentru alinierea acestora poate contribui la dizolvarea (resorbția) parțială a rădăcinilor dentare. Calibrarea cu atenție a forței folosite pentru alinierea dinților, precum și folosirea aparatelor mobile, reduce spre nesemnificativ impactul asupra rădăcinilor dentare.
Recidiva după tratamentul ortodontic este un posibil efect advers luat în considerare de medicul ortodont și comunicat ca atare pacientului de fiecare dată. Recidiva poate aparea după încetarea tratamentului și înlăturarea aparatelor. Gradul de recidivă diferă de la pacient la pacient și există numeroase abordări clinice pentru tratarea acesteia, inclusiv prin montarea unor dispozitive fixe, permanente, în spatele dinților, gutiere de contenție sau fire fine metalice.
Alte efecte adverse pot fi: afectarea articulației temporo-mandibulare, probleme în vorbire și devitalizarea dinților.
Medicul ortodont este în măsură să stabilească cele mai bune metode de prevenție și tratament al posibilelor efecte adverse ale procedurilor ortodontice. Faptul că pacientul este informat și aplică recomandările medicale scade semnificativ probabilitatea efectelor adverse.
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770235/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27868202/
https://myobrace.com/en-au/what-causes-crooked-teeth/limitations-of-orthodontics