Ce se întâmplă după încheierea tratamentului ortodontic

Finalizarea tratamentului ortodontic nu reprezintă nicidecum renunțarea la atenția acordată îngrijirii corespunzătoare danturii. Din contră, de fiecare dată, după încheierea tratamentului, medicul specialist ortodont recomandă pacienților săi urmarea unor reguli stricte de igienă dentară și, de cele mai multe ori, purtarea unor gutiere transparente.

Regulile de igienă, este de la sine înțeles că trebuie urmate indiferent de stadiul tratamentului, scopul principal fiind împiedicarea acumulării de placă bacteriană, cel mai mare inamic al sănătății orale.

Ce recomandări poate oferi medicul ortodont

Recomandarea medicului ortodont pentru purtarea gutierelor are ca scop combaterea recidivei, despre care am scris cu alt prilej, posibilă din varii motive. Această recomandare, precum și montarea unor retainere fixe, „invizibile” (montate în spatele dinților), reprezintă o fază esențială post-tratament ortodontic.

Aceasta este numită adesea faza de retenție. Scopul acestei perioade este asigurată menținerea pe termen lung a rezultatelor obținute pe durata tratamentului și permanentizarea acestora. Retainerele fixe sau mobile, confecționate la comandă, pentru a corespunde nevoilor și configurației dentare a fiecărui pacient, și folosite în perioada de după finalizarea tratamentului, contribuie la regenerarea și întărirea țesutului osos afectat de mișcarea danturii, concomitent cu menținerea poziției normale/corect aliniate a acesteia. Medicul ortodont este cel care recomandă folosirea retainerelor fixe sau mobile, intervalul și durata de timp în care acestea pot fi purtate.

Pacientul este dator să asculte și să urmeze sfatul medicului ortodont

Spre exemplu, medicul poate recomanda purtarea gutierelor pe timpul nopții pentru tot restul vieții. În acest caz, ele devin parte integrantă a igienei dentare, alături de folosirea aței dentare și spălatul pe dinți. Desigur, pacientul este dator să asculte și să urmeze sfatul medicului, pentru că igiena și purtarea acestor aparate înseamnă o responsabilitate în plus și o grijă permanentă.

De obicei, medicul ortodont recomandă pacientului să păstreze gutierele în cutia lor, nicidecum în buzunare sau locuri improprii, atunci când nu sunt purtate, să le spele cu grijă de fiecare dată înainte și după purtare, să le ferească de surse de căldură intensă (inclusiv să nu le uite în mașina lăsată la soare), să nu le lase la îndemâna copiilor etc. De asemenea, dacă pacientul va constata modificări ale formei acestora, fisuri sau bucăți lipsă, va informa medicul cât mai curând posibil.

Retainerele fixe vor fi montate și demontate doar de către medicul specialist ortodont, care va stabili durata purtării acestora. Pacientul este dator să urmeze sfaturile acestuia și să vină la controalele periodice stabilite. De cele mai multe ori retainerele fixe se prezintă sub forma unor fire, fixate în spatele dinților frontali (superiori sau inferiori). Orice modificare a tensiunii acestor fire, precum și afectarea integrității lor trebuie raportată medicului specialist. Igiena acestora se face similar celei aplicate aparatelor dentare fixe.

Concluzii pentru succesul tratamentului ortodontic

Pacientul trebuie să fie conștient că retainerele sunt un instrument necesar, care ajută la menținerea pe termen lung a rezultatelor tratamentului ortodontic încheiat. De aceea, trebuie să respecte regulile stricte de igienă, să se ferească de consumul alimentelor tari sau lipicioase atunci când poartă retainere fixe, să le perieze cu grijă și să folosească ața dentară sau alte dispozitive de curățare, care îi vor fi recomandate de medicul specialist ortodont.

În cazul gutierelor (retainerelor mobile), să le poarte conform indicațiilor și să le păstreze în cutia lor, să nu le pună în locuri improprii (masă, bar, scaune etc.), de unde pot cădea sau pot fi aruncate, să nu le înfășoare în șervețele, să nu le pună în buzunare sau sertare sau în alte locuri de unde pot cădea sau pot fi luate accidental de altcineva, inclusiv de animale de companie.

Bibliografie:

https://www3.aaoinfo.org/blog/parent-s-guide-post/post-treatment/

https://www.prairierosedentists.com/procedures/orthodontics/orthodontic-treatment-phases/

https://www.kennellortho.com/blog/2021/03/my-orthodontic-treatment-is-complete-now-what