Ortodonția este o specializare a medicinii dentare, ramură a medicinii generale, care se ocupă de corectarea poziției defectuoase a dinților și a maxilarelor. Se poate afirma astăzi că medicul specialist ortodont este capabil să se adreseze tuturor problemelor aparatului oro-facial, dacă luăm în considerare și abordările inter-disciplinare, precum și aplicarea noilor tehnologii în domeniul medicinii dentare. De-a lungul anilor, ortodonția a evoluat considerabil și a cunoscut numeroase momente interesante.
Iată câteva „fun facts” despre ortodonție pe care s-ar putea să nu le știți:
- Origini antice. Deși este considerată o specializare modernă, ortodonția are rădăcini care datează încă din antichitate. Arheologii au descoperit mumii egiptene ale unor persoane importante cu un dispozitiv metalic asemănător aparatelor dentare fixe pe dinții lor. Hipocrate și Aristotel au amintit și ei în lucrările lor despre modul de corectare a dinților strâmbi cu secole în urmă.
- Primul tratat de ortodonție. În 1728, un medic francez pe nume Pierre Fauchard a publicat „Le Chirurgien Dentiste” (Chirurgul Dentist), care este considerată prima carte care se ocupă în mod specific de ortodonție. Aparatul dentar descris de acesta era format dintr-o piesă de fier în forma literei U, care se atașa de dinți cu ajutorul unor
sârme.
- Termenul ortodonție. Tot un francez are meritul de a folosi pentru prima dată termenul, astăzi consacrat, de ortodonție, sub forma orthodontosie, în anul 1841.
- Aparatele moderne – origini spațiale. Materialele utilizate pentru aparatele dentare moderne au la bază un aliaj dezvoltat de NASA pentru a fi utilizat la vehiculele spațiale. Este vorba despre un tip de aliaj „inteligent”, cu „memorie” a formei, dar în același timp flexibil și sensibil la temperatura mediului ambiant.
- Ortodonția pentru adulți. Deși mulți oameni asociază ortodonția cu adolescența, din ce în ce mai mulți adulți optează pentru corectarea dinților în anii maturității. Astăzi, aproximativ 25% dintre pacienții cabinetelor ortodontice sunt adulți.
- Nu doar estetică. Deși un zâmbet armonios și frumos este considerat deseori ca fiind obiectivul principal al tratamentului ortodontic, ortodonția nu este doar despre estetică. Alinierea corectă a dinților și maxilarelor poate preveni o serie de probleme de sănătate, cum ar fi durerile de maxilar (mai precis afectarea articulației temporo-mandibulare), carierea dinților și probleme de respirație.
- Animalele au nevoie și ele. Credeți sau nu, există medici veterinari care se specializează în tratamentul problemelor dentare ale animalelor, de cele mai multe ori a animalelor de companie, prin folosirea dispozitivelor ortodontice. Câinii, în special, pot avea uneori nevoie de tratamente ortodontice pentru a preveni probleme de sănătate sau pentru a corecta probleme de aliniere.
- Durata tratamentului. În medie, un pacient ortodontic poartă aparate dentare între 18 și 24 de luni. Cu toate acestea, există cazuri în care tratamentul poate dura doar câteva luni sau până la câțiva ani.
- Aparate dentare invizibile? Pe lângă aparatele fixe tradiționale, există acum opțiuni mai discrete, cum ar fi dispozitivele linguale (fixate pe partea interioară a dinților) sau retainerele din materiale compozite transparente, care sunt practic invizibile, și care devin o opțiune din ce în ce mai adoptată de pacienți.
- Primul aparat dentare fixe. Aparatul dentar fix a fost patentat pentru prima dată în SUA după anul 1900, atunci când termenul „braces” intră în uzul curent, unde va rămâne până astăzi. Pentru confecționarea primelor aparate dentare fixe era folosită sârma de aur având între 14 și 18 kt, datorită maleabilității acesteia și proprietăților anti-corozive.
- Celebritățile și ortodonția. Deși este un lucru mai puțin cunoscut și recunoscut, de multe ori în spatele zâmbetului perfect al multor vedete de cinema sau show-biz se află aparatele dentare sau tratamente ortodontice îndelungate. Un exemplu în acest sens este celebrul actor american Tom Cruise.
Ortodonția este cu adevărat un domeniu fascinant, cu o istorie bogată și numeroase evoluții care au influențat atât medicina, cât și cultura populară. De la mumii egiptene la starurile de la Hollywood, corectarea dinților a fost o preocupare constantă a omenirii. În zilele noastre, tehnologia și inovația continuă să evolueze, făcând tratamentele ortodontice mai eficiente, mai confortabile și mai accesibile decât oricând înainte.