Ce este gingivita și de ce apare în sarcină

Gingivita este inflamarea mucoasei gingivale. Gingivita poate fi provocată în sarcină de schimbările hormonale, care determină o creștere a fluxului sanguin ce alimentează mucoasa gingivală, ducând astfel al inflamarea acestora. Astfel pot apărea la nivelul gingiilor: sensibilitate, iritabilitate crescută și umflarea acestora.

De asemenea, schimbările hormonale afectează rezistența organismului la bacteriile care pot cauza infecții, fac mai ușoară apariția plăcii dentare (tartru) și cresc riscul de gingivită. Inflamarea gingiilor este cauzată de bacteriile și toxinele din placa dentară. Fluctuația producției de progesteron în sarcină determină creșterea necontrolată a anumitor bacterii care pot provoca probleme gingivale, mai ales în al doilea trimestru de sarcină.

De asemenea, femeia însărcinată ar trebui să-și controleze sănătatea dinților și a gingiilor înainte de sarcină. Boala parodontală la femeia gravidă poate influența negativ atât sarcină, cât și nașterea.

Simptomele gingivitei în sarcină

Cu toate că prevenția este cea mai bună metodă pentru evitarea problemelor gingivale în sarcină, unele femei ajung să experimenteze probleme gingivale în această perioadă. Pe lângă schimbările hormonale, fumatul și diabetul favorizează apariția acestora. Problemele se manifestă prin:

  • gingii înroșite sau umflate
  • mici tumori gingivale
  • sângerări
  • sensibilitate dentară
  • dureri în timpul masticației
  • retragerea mucoasei gingivale
  • pierderea dinților (în cazurile grave).

Tratamentul gingivitei

Medicul specialist va recomanda inițial îngrijirea naturală a dinților prin spălare regulată și folosirea aței dentare, consumul fructelor și legumelor bogate în vitaminele A, C și D, al alimentelor bogate în calciu, fosfor și proteine, precum și clătirea gurii cu o soluție pe bază de sare de mare (fără a fi înghițită) sau cu apă de gură fără alcool. Alegerea produselor de îngrijire orală în sarcină ar fi bine să se facă în consultare cu medicul specialist.

Aveți întrebări? Contactați-ne la smile@ancaoltean.ro sau la 0754.341.179

Prin urmare, igiena orală în sarcină este esențială pentru prevenirea problemelor gingivale. Având în vedere modificările menționate anterior, femeia însărcinată trebuie să aibă grijă să folosească o perie de dinți mai moale, ca să nu își irite gingiile, pe care să o schimbe mai des. De asemenea, să se spele regulat pe dinți, de preferat cu pastă de dinți care acționează și asupra plăcii dentare, de cel puțin două ori pe zi și să folosească ața dentară măcar odată zilnic pentru înlăturarea resturilor de alimente dintre dinți. Totodată, este importantă menținerea legăturii cu medicul stomatolog.

Netratate, problemele gingivale apărute în sarcină pot cauza apariția parodontozei, care, conform unor studii recente, poate cauza naștere prematură, greutate scăzută la naștere sau preeclampsie.
Persistența problemelor gingivale va determina vizita la cabinetul stomatologic, unde medicul specialist va constata natura problemei și va acționa în consecință. În general, tratamentul gingivitei în sarcină presupune o curățare profesională a dinților pentru înlăturarea plăcii dentare, a tartrului, precum și prescrierea de medicamente, chiar antibiotice, sigure în sarcină sau cu efecte adverse ușoare. Intervenția chirurgicală se realizează doar în cazuri grave, care nu suferă amânare.

Contactează-ne

Solicită o programare.

4 + 5 =