Ce este o gutieră?

Gutiera este una dintre cele mai importante instrumente pe care îl folosim în tratamentele ortodontice. În funcție de planul agreat cu medicul specialist ortodont, există posibilitatea folosirii gutierelor ca tratament inițial, dar mai ales aceea de a folosi gutiera ca tratament de contenție, la finalul oricărui tratament pe care îl urmează pacienții.

Dacă este folosită ca tratament, scopul ei este același ca al oricărui tip de aparat dentar – acela de a corecta anomaliile dento-maxilo-faciale, de a corecta ocluzia, cu scop funcțional, dar și estetic.

 

Gutiera în tratamentul ortodontic

Purtarea unei gutiere ca tratament este extrem de facilă și este dorită mai ales de persoanele care nu doresc să fie vizibil aparatul dentar.

E drept, purtarea setului de gutiere presupune disciplină mai mare din partea pacientului, care trebuie să respecte întocmai indicațiile medicului cu privire la durata de purtare și schimbarea lor la un număr de săptămâni. Dacă gutierele nu sunt purtare de pacient, nu se mai potrivesc și planul de tratament nu se mai poate efectua.

Ele se poartă tot timpul, mai puțin atunci când pacientul ia masa sau când efectuează igiena dinților. Pe toată durata tratamentului, pacientul păstrează comunicarea cu medicul care îi ghidează tratamentul ortodontic.

Aveți întrebări? Contactați-ne la smile@ancaoltean.ro sau la 0754.341.179

 

Gutiera în bruxism

Un alt tip de gutieră este cea pentru bruxism. Bruxismul este șcrâșnitul dinților, care se petrece mai ales în timpul nopții, în mod inconștient, atât la copii, cât și la adulți. Dar și în timpul zilei, ceea ce le poate produce pacienților stări de anxietate, panică și mult stres. Bruxismul este un obicei care duce la deteriorarea dinților, în timp, la tocirea smalțului dentar, sensibilitate, dureri de cap, dureri de maxilar. De aceea, medicii ortodonți recomandă pacienților să poarte o gutieră specială care să o poarte noaptea. În funcție de pacient și de gradul bruxismului și efectele lui asupra danturii, medicul proiectează o gutieră pe una din arcade, maxilară sau mandibulară. Gutiera are rolul de a proteja dinții de uzura accentuată ce apare ca urmare a scrâșnirii dinților. Poate fi transparentă sau colorată, e ca o mască de plastic, iar flexibilitatea, grosimea și duritatea variază de la caz la caz.

 

Gutiera de contenție

Nu în ultimul rând, gutiera de contenție e foarte importantă, căci ea menține rezultatele tratamentului ortodontic. Durata ei de purtare e stabilită de căre medic. De obicei, se poartă noaptea, însă sunt și cazuri în care pacientul trebuie să poarte și ziua gutiera de contenție. Este tot o gutieră transparentă, cu rolul de a preveni migrația dinților. Dacă nu purtați gutiera de contenție, există riscul ca toate beneficiile câștigate ca urmare a tratamentului ortodontic să fie umbrite prin migrări parțiale ale dinților, în special în cazurile în care dinții au fost foarte rotați la începutul tratamentului și au tendința să se întoarcă la poziția inițială. 

Căutați gutiere pentru copii? Aflați despre revoluționarul tratament ortodontic pentru copii MyoBrace.

 

Concluzii

Indiferent de scopul ei, gutiera e personalizată după arcadele dentare ale pacientului, nu există gutieră standard. Există și o perioadă de acomodare pentru pacient, care durează între 2-4 zile, în funcție de tipul de material din care e confecționată gutiera. În această perioadă, e alterată pronunția, dar se rezolvă cu exerciții de dicție.

Pacienții nu trebuie să își facă griji legate de calitatea materialelor din care sunt făcute gutierele, ele sunt din plastic, nu conțin BPA și nu există riscul de alergii. De altfel, aceasta este una dintre cele mai avansate tehnici din ortodonție, create cu scopul de oferi pacienților confort și calitate, precum și o durată mai scurtă de tratament.

Contactează-ne

Solicită o programare.

4 + 15 =

Cabinetele noastre sunt deschise și respectă toate normele de protecție care se află în vigoare.

Înainte să îți faci programare află cum și de ce schimbă pandemia COVID-19 vizita la cabinetul medicului ortodont.