Salivă în exces?
Una dintre întrebările cele mai frecvente pe care le primim la cabinet are legătură cu saliva. Pentru că e vorba de o condiție la nivelul cavității bucale, medicul dentist sau medicul ortodont este primul specialist solicitat de pacient în acest sens. Pacienții se plâng de salivă în exces și uneori de probleme de deglutiție (înghițire).
Înainte de orice, trebuie să știți că saliva are mai multe roluri, de la favorizarea masticației, până la digerarea amidonului, dar și evitarea acumulării plăcii bacteriene pe suprafața dinților și interdentar, precum și protejarea smalțului și a dentinei. Cantitatea de salivă produsă în timpul unei zile diferă, în funcție și de hidratare și alimentare, iar noaptea e extrem de scăzută.
Pacienții se plâng de salivația abundentă de care suferă uneori și se întreabă dacă au motive să se îngrijoreze. Înainte de a le răspunde însă, trebuie să ne asigurăm că aflăm însă cauza hipersalivației abundente. Trebuie să aflăm dacă e doar o condiție temporară sau un semnal de alarmă pentru alte probleme de sănătate.
Ce factori pot declanșa salivația abundentă?
În afară de erupția dentară la copii sau de proteze care nu sunt fixate corespunzător la adulți sau cu care pacienții sunt încă în acomodare, mai există alți factori care trebuie analizați de către medic în cadrul unei anamneze:
• sarcina;
• tratamente medicamentoase;
• probleme de sănătate la nivelul cavității bucale sau al faringelui – afte, infecții etc;
• stomatită;
• probleme endocrinologice;
• probleme gastro-faringiene;
• posible substanțe toxice înghițite de pacient;
• consecințe ale radioterapiei;
• probleme la nivel cerebral, neurovegetative, autism sau sindrom Down.
Întreabă un specialist
Dar înainte de a vă îngrijora, e bine să vorbiți atât cu medicul stomatolog sau ortodont, dacă sunteți în tratament la aceștia și, după o evaluare generală a medicului, dacă acesta identifică vreun semn de alarmă, să consultați medicul internist sau medicul de familie.
Odată aflată cauza, puteți să vorbiți despre tratament cu medicul. În ceea ce privește partea legată de stomatologie, un prim pas are legătură cu îngijirea danturii acasă, prin periaj, folosirea apei de gură și a aței dentare, precum și a dușului bucal. Medicul va face la cabinet o consultație amănunțită, pentru a depista probleme protetice ori infecții sau afte, care pot fi tratate local, în cabinet ori acasă, prin tratament medicamentos sau naturist, după caz. Odată ce se intevine, condiția este în scurt timp remediată și secreția de salivă se va regla, fiind doar temporară așadar.