0314.315.198 | 0723.501.202 smile@ancaoltean.ro

Crearea unui zâmbet frumos este rezultatul unui parteneriat dintre dumeavoastră şi medicul ortodont. Noi facem tot ce este posibil în cabinetul de medicină dentară dar este interesul dumneavoastră să contribuiţi pentru ca în final să se atingă obiectivul dorit. Cea mai importantă contribuţie va fi în prevenirea cariilor şi bolilor gingiei prin combaterea plăcii bacteriene.

Placa bacteriană este o colonie de microbi aderentă de suprafeţele dure din cavitatea bucală smalţul dinţilor, coroane şi punţi dentare, aparate ortodontice fixe. Metabolismul ei este susţinut prin aportul de zaharuri din alimentele. Acizii rezultaţi prin metabolizarea zaharurilor acţionează asupra smalţului dinţilor producând carii şi asupra gingiilor determinând apariţia inflamaţiei.

Prezenţa aparatelor ortodontice creează zone de retenţie a plăcii bacteriene şi a resturilor alimentare cu riscul de apariţie a cariilor şi bolilor gingivale. Astfel, pe toată durata tratamentului ortodontic se indică o intensă şi susţinută preocupare pentru igiena orală cu măsuri specifice zonelor de retenţie produse prin prezenţa aparatelor ortodontice.

Periajul

Folosiţi o periuţă de dinţi cu perii moi care pot pătrunde mai uşor în toate zonele de retenţie dintre bracket-uri şi suprafaţa dinţilor şi nu irită gingiile. Unele companii fac periuţe de dinţi speciale pentru persoanele cu aparate ortodontice fixe, cu perii de pe margini mai lungi pentru a pătrunde printre bracket-uri.

Pentru fiecare grup de dinţi, periajul se începe prin aplicarea periuţei cu vârful perilor spre gingie la un unghi de 45˚ şi, pentru 5 secunde, se fac mişcări de mică amplitudine înainte şi înapoi. Apoi periuţa se aplică cu perii perpendiculari pe suprafaţa bracket-ului, se apasă pentru ca perii să pătrundă în zonele retentive şi se fac mişcări circulare. Cu perii primelor smocuri se pătrunde şi sub arcurile dentare şi se curăţă cu mişcări blânde. ( vezi Video)

Suprafeţele laterale ale dinţilor care nu au bracket-uri se curăţă prin mişcări verticale dinspre gingie pe toată faţa dintelui. Suprafeţele ocluzale (de contact cu dinţii arcadei opuse) se curăţă prin mişcări de rotaţie pentru a pătrunde vârful perilor în toate şanţurile şi gropiţele. Limba se perie cu mişcări dinapoi înainte. La sfârşitul periajului se face o clătire energică forţând apa să patrundă prin toate spaţiile dintre dinţi.
In cazul în care aveţi o periuţă de dinţi electrică o puteţi folosi, dar setată la acţiune moderată şi cu atenţie să nu atingeţi bracket-urile cu partea de plastic dură pentru a nu le desprinde de pe dinţi.

Dacă există zone care nu pot fi curăţate cu periuţele obişnuite, este posibil să vă indicăm utilizarea şi a unei periuţe unitufă, care are doar un grup de perii şi care poate pătrunde în spaţii reduse, sau/ şi a unei periuţe interdentare, care pătrunde pe sub arcuri şi în spaţiile interdentare dacă sunt retracţii gingivale.
Este de preferat ca dinţii să fie periaţi după fiecare masă, verificând să nu mai existe alimente retenţionate în jurul bracket-urilor. Dacă nu puteţi să vă periaţi după masa de prânz este bine să faceţi o clătire energică a gurii chiar şi cu apă simplă.

Periajul trebuie făcut încet şi cu atenţie, timp de 2-3 minute, urmărind în oglindă curăţirea spaţiilor din jurul tuturor bracket-urilor dar şi a celorlalte suprafeţe dentare.

Aţa dentară

Suprafeţele dintre dinţi nu pot fi curăţite cu ajurorul periuţei dentare chiar dacă nu purtaţi aparat ortodontic. Dacă aţi mai folosit aţa dentară vă puteţi întreba cum se trece aţa dentară printre dinţi când bracket-urile sunt unite prin arcuri de sîrmă. Există aţă dentară specială care are fire cu capete mai ferme ce pot pătrunde în spaţiile dintre dinţi de deasupra firului de sârmă permiţând curăţirea suprafţelor interdentare. La aplicarea aparatului noi vă vom instrui referitor la tehnica de folosire a aţei dentare. Este indicat ca această curăţire să se facă dimineaţa şi seara sau cel puţin în fiecare seară, înainte de periaj pentru ca pasta cu fluor să pătrundă între dinţi pe suprafeţe curate, fără placă bacteriană.

Irigatoarele orale

Sunt aparate care proiectează un jet continuu sau pulsatil de soluţie antiseptică care pătrunde şi curăţă suprafeţele dentare şi ale aparatului ortodontic. Ele nu se substitue în nici un caz periajului dentar conştiincios dar sunt un adjuvant prin care se produce şi un masaj gingival stimulativ. (Video)

Fluorul

Prin acţiunea plăcii bacteriene se produce o uşoară demineralizare a suprafeţelor de smalţ dar dacă în mediul bucal există fluor acestea se remineralizează devenind chiar mai rezistente la un atac acid ulterior. Pentru aceasta este indicat ca în mod obişnuit şi cu atât mai mult în prezenţa aparatelor ortodontice să folosim paste de dinţi cu fluor.
Pentru a suplimenta prezenţa fluorului în cavitatea bucală recomandăm folosirea şi a apelor de gură cu fluor în timpul zilei.
În raport de istoricul personal privind evoluţia cariilor dentare, este posibil să vă indicăm aplicaţii săptămânale de geluri florurate.
Soluţii antibacteriene
În cazul în care a existat o afectare a gingiilor înaintea aplicării aparatului ortodontic, chiar dacă s-a facut un tratament parodontal corect, este de preferat să prevenim apariţia inflamaţiei parodontale şi prin folosirea suplimentară a clătirilor cu soluţii antiseptice, anti placă microbiană.

Revelatorii de placă

În timpul instruirii pentru igiena orală vom utiliza tablete sau soluţii prin care vom evidenţia suprafeţele dentare pe care există placă microbiană. Acestea conţin substanţe asemănătoare coloranţilor alimentari şi care colorează doar placa bacteriană. Este posibil să vă indicăm să vă procuraţi asemenea revelatori de placă pentru a-i folosii o dată pe săptămână cu scopul de a verifica personal eficienţa curăţirii dentare şi a adapta tehnica de periaj.
Reguli alimentare
Este în interesul dumneavoastră să vă adaptaţi alimentaţia astfel încât pe de o parte să preveniţi apariţia cariilor şi a bolilor gingivale şi pe de altă parte să evitaţi desprinderea bracket-urilor sau fracturarea arcurilor.
Evitaţi alimentele moi şi lipicioase cum ar fi: caramele, bomboane, prajituri, gumă de mestecat. În general, reduceţi cantitatea alimentelor şi a bauturilor dulci.
Nu mâncaţi alimente dure care prin secţionare pot desprinde brachet-urile: covrigi, coaja de pâine veche, nuci, alune, etc. Fructele şi legumele trebuie tăiate subţiri şi mestecate cu atenţie.
Dacă se întâmplă să se desprindă un brachet, recuperaţi-l şi sunaţi la cabinet pentru o programare. Recolarea unui brachet desprins este o manoperă uşoară şi rapidă.