Am nevoie de implant sau proteză?

Această întrebare survine de obicei atunci când suferim pierderea sau deteriorarea iremediabilă a unui dinte. Și nu doar poziția acestuia în cadrul dentar este importantă. Dacă pentru dinții poziționați central suntem mai repede convinși să căutăm o soluție, nu trebuie să uităm că indiferent de poziție, pierderea sau deteriorarea iremediabilă a unui dinte conduce la expunerea gingiei la factorii externi, prin resturile de hrană și bacteriile care pot rămâne blocate în spațiul rămas gol.

În timp, acestea pot cauza infecții sau boli ale gingiei, a căror legătură cu bolile de inimă sau cele cronice (diabet) a fost deja dovedită. De asemenea, dinții lipsă afectează, în timp, structura maxilarului sau a mandibulei prin „migrarea” atat a dinților învecinați cat si a celor de pe arcada opusa.

În acest moment intervine necesitatea luării unei decizii importante împreună cu medicul nostru stomatolog: implant sau proteză dentară?

Ce soluții există: implanturi dentare, proteze, punte dentară și proteza parțială

Implantul dentar este soluția care se apropie cel mai mult de starea naturală a danturii. Implanturile se constituie dintr-o rădăcină artificială în formă de șurub, o piesă de legătură și coroana sau noul dinte, construit astfel ca să se potrivească danturii naturale. Conditia esentiala pentru ca un implant sa se integreze este existenta unei oferte osoase generoase, adica suficient os de buna calitate care va permite atat osteointegrarea rapida cat si rezistenta implantului pe termen lung.

Proteza dentară este un dispozitiv artificial conceput pentru înlocuirea dinților lipsă. Protezele dentare pot fi parțiale sau complete, fixe (punțile dentare) sau mobile. Ele pot afecta, cele mobile, vorbirea sau deglutiția și au o durată de viață medie între 5 și 12 ani, în funcție de cât de bine sunt îngrijite.

Implantul dentar devine o alternativă din ce în ce mai populară pentru punți, proteze parțiale sau proteze dentare complete. De ce?
Puntea dentară necesită alterarea intenționată a dinților adiacenți uneori sănătoși, pentru a-i transforma în suport pentru aceasta, prin urmare, în timp, se produce alterarea „naturală” a dinților deja afectați. Astfel, durata de viață a acesteia este, în medie, de 5-10 ani.

Proteza parțială mobilă este o soluție mai ieftină, care nu presupune alterarea dinților sănătoși, dar poate influența vorbirea și deglutiția. Plus că manipularea ei nu este mereu comodă.

Proteza dentară completă substituie lipsa dintilor, dar poate deveni incomodă, necesită îngrijire adecvată (îndepărtare, periere, păstrare peste noapte etc.), iar durata ei de viață este între 7 – 12 ani.

Deși costă mai mult, implanturile dentare sunt permanente și necesită aceeași îngrijire ca și dantura naturală, prin urmare sunt mai fiabile în timp. Implanturile nu sunt în pericol să cadă în timpul vorbirii sau în timpul mesei și arată întocmai ca dinții naturali.

Desigur, decizia trebuie luată de pacient, împreună cu medicul, în funcție de mai mulți factori: sănătate orală, posibilitate financiară, predicție pentru viitor și disponibilitate de timp.

Aveți întrebări? Contactați-ne la smile@ancaoltean.ro sau la 0754.341.179

Cabinetele noastre sunt deschise și respectă toate normele de protecție care se află în vigoare.

Înainte să îți faci programare află cum și de ce schimbă pandemia COVID-19 vizita la cabinetul medicului ortodont.