Medicul ortodont este medicul specialist care se ocupă, în principal, cu diagnosticarea, prevenirea și tratarea problemelor de aliniere dentară (ocluzie sau mușcătură), precum și a celor ale sistemului oro-facial (dantură, oase, mușchi etc).
Un pas important în stabilirea unui diagnostic cât mai corect îl constituie investigațiile imagistice. Aceasta pentru că medicul ortodont are nevoie de informații precise privitoare la poziția dinților și a rădăcinilor dentare (care nu sunt vizibile).
Astfel, investigația imagistică cu raze X ajută medicul să constate situația reală a dinților și maxilarelor, în funcție de care acesta stabilește atât direcția de urmat în tratarea problemelor identificate, cât și dacă este sau nu nevoie de intervenții suplimentare.

Ce radiografie pot face pentru a începe tratamentul?

Cea mai comună investigație cu raze X care va fi solicitată de medicul ortodont este radiografia panoramică. Aceasta cuprinde într-o singură imagine toată dantura pacientului, maxilarele și structura osoasă aferentă.
Medicul specialist poate identifica astfel poziția exactă a fiecărui dinte, starea danturii, a maxilarelor, precum și eventualele probleme în alinierea dentară, osoasă sau de altă natură (starea articulațiilor).

Astfel, atenția medicului ortodont se va concentra cu precădere asupra următoarelor coordonate:

  1. Starea de sănătate a maxilarului și mandibulei (creștere, dezvoltare, particularități);
  2. Starea generală a danturii (poziție, aliniere, molari de minte, grad de afectare a dinților în situația unor ectopii);
  3. Situația rădăcinilor dentare (formă, amplasare);
  4. Afecțiuni ascunse la nivelul gingiilor (pierderea de masă osoasă este un indicator al acestora);
  5. Chisturi, abcese, tumori sau alte anomalii la nivelul maxilarelor.

Radiografia panoramică oferă medicului ortodont o privire de ansamblu asupra danturii și maxilarelor, foarte folositoare pentru aprecierea stării de sănătate orală.
Ea este edificatoare pentru determinarea morfologiei dentare, a relației dintre dinți și maxilare, precum și pentru identificarea anomaliilor la nivelul acestora și al structurii oro-faciale.

Radiografiile sunt de folos medicului ortodont înainte, în timpul și după tratamentul aplicat pacientului.
După cum am afirmat, înainte de tratament acestea ajută la stabilirea cât mai exactă a diagnosticului și la excluderea afecțiunilor nedepistate cu ochiul liber.
Ele nu sunt singurul mijloc de diagnostic, ci se adaugă examinării orale, fotografiilor, scanării intra-orale 3D etc. În timpul tratamentului, ele furnizează informații de ansamblu despre poziționarea aparatelor și gradul de mișcare a rădăcinilor dentare. Iar după tratament, sunt un instrument de evaluare a rezultatelor și de validare a tratamentului.

Unde pot face o radiografie?

Radiografiile dentare se fac în laboratoare specializate, sub supraveghere medicală și la indicația medicului specialist. Ele sunt sigure din punct de vedere al sănătății umane și nu necesită pregătire prealabilă. Comunicarea cu medicul ortodont în astfel de situații ajută pacientul să înțeleagă mai bine rostul procedurilor medicale solicitate.

Bibliografie:

https://sawyercreekortho.com/2021/01/06/why-do-orthodontists-take-x-rays/
https://cardinalorthodontics.com/panoramic-dental-x-rays-orthodontics/
https://www.theorthodontists.com.au/blog/everything-you-need-to-know-about-x-rays-and-starting-your-orthodontic-treatment
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-540-46230-9_8https://www.radiologyinfo.org/en/info/panoramic-xray