Ce trebuie să facem înainte de începerea unui tratament ortodontic

Înainte de începerea unui tratament ortodontic, un pacient trece prin mai multe etape. De obicei, nevoia de a consulta un medic de specialitate este indicată de medicul dentist, care constată existența unui anomalii, indiferent că e vorba de un copil sau un adult. Acesta face trimiterea către medicul ortodont.

Pacientul trebuie să facă o programare la consultație, pentru ca medicul să îi facă o primă evaluare. De obicei, după evaluarea inițială, medicul are nevoie de mai multe detalii pe care nu și le-a putut lua, pentru care cere efectuarea de fotografii dentare si faciale, radiografii dentare, tomografii in sfera maxilo-faciala, în funcție de complexitatea cazului.

Primii pași și primele consultații

După ce medicul le analizeaza si elaboreaza un plan de tratament, se stabileste a 2-a consultație, în care sunt discutate toate aspectele

legate de planul de tratament. Dacă tehnologia îi permite, acesta poate simula pe calculator rezultatele la care vrea să ajungă cu ajutorul planului gândit. Se iau în considerare dorințele pacientului, împreună cu scopul prim al unui astfel de tratament, acela de a corecta din punct de vedere funcțional problemele dento-faciale ale pacientului.

La următoarea întâlnire, medicul îi prezintă pacientului opțiunile de tratament și pașii prin care trebuie să treacă într-o durată de timp estimată. În funcție de bugetul pacientului și disponibilitatea lui, se alege tipul de aparat dentar sau se gândește un mix de aparate mobilizabile și/sau fixe. Tratamentul beneficiaza și de un plan financiar din partea clinicii care oferă serviciul medical.

Aparatul se montează pe o dantură sănătoasă

După ce pacientul confirmă planul, începe pregătirea de dinainte de montarea aparatelor dentare. Niciun medic nu ar trebui să monteze aparat dentar pentru o dantură care nu este 100% sănătoasă, acest lucru însemnând fără carii, tartru ori alte probleme paradontale. Pentru că tratamentul ortodontic va însemna oricum o provocare pentru pacient în ceea ce privește igiena dentară, care trebuie menținută cu rigurozitate, pentru ca apariția cariilor să fie prevenită. Odată efectuată fluorizarea și detartrajul cu periaj profesonist și tratate cariile existente, poate începe tratamentul propriu zis.

La ce să vă așteptați înainte de montarea unui aparat fix

Pentru aparatele dentare fixe, începe colarea brakeților. Acestea însă sunt etape care se pot efectua în sesiuni diferite. De exemplu, colarea brakeților pe arcada de sus se poate face cu pauză de câteva săptămâni până la montarea pe arcada de jos.

Pacientului i se va explica în detaliu ce reguli trebuie să accepte și ce limitări are odată cu debutul tratamentului ortodontic, ce poate face în cazul durerilor și al aftelor, primește ceară și elastice. Acesta trebuie să înțeleagă că e importantă comunicarea continuă cu medicul pe toată durata tratamentului și că poate apela la acesta cu încredere și cu întrebări oricând.

O listă cu alimentele interzise i se va înmâna acestuia. Precum și indicația ca programările făcute să fie respectate și nu amânate, pentru a respecta planul de tratament și durata estimată a acestuia, dar mai ales pentru ca medicul să facă ajustările de rigoare pe parcurs, în timpul optim.

Pacientului i se va povesti și despre perioada post tratament, care este și ea importantă, pentru menținerea efectelor de durată, deși se va reveni asupra acestui aspect la final de tratament.

Cu această ocazie doresc să le mulțumesc pacienților mei care au înțeles că e nevoie să facem echipă bună ca tratamentul lor să fie de succes! Pentru încredere și pentru felul cum au respectat indicațiile medicale!