Este nevoie să dăm o atenție sporită igienei dentare în timpul purtării aparatului dentar
Igiena orală este un subiect foarte important, indiferent dacă avem sau nu probleme la nivelul danturii, întrucât starea de sănătate orală influențează întregul organism. Medicul specialist ortodont recomandă pacienților să acorde o atenție sporită igienei dentare, ca parte integrantă a tratamentului pe care aceștia îl urmează, întrucât dispozitivele medicale atașate danturii necesită curățare și îngrijire. Ele nu afectează dantura, în sensul generării unor probleme de sănătate, dar pot deveni un mediu pentru acumularea de placă bacteriană, cel mai mare dușman al igienei dentare.
Cea mai cunoscută dintre toate metodele de igienă dentară este perierea dinților. Diverse sondaje în rândul pacienților cabinetelor de ortodonție arată că această metodă este și cea mai utilizată de către aceștia. Alte metode folosite de pacienți sunt, în ordine: perierea cu ajutorul periuțelor inter-dentare, clătirea cu apa de gură, folosirea aței dentare, a scobitorilor și a dușului bucal.
Periajul în timpul purtării aparatului dentar
Prima și cea mai la îndemână pentru pacient metodă de igienă orală recomandată de medicul specialist ortodont este perierea danturii și a aparatelor (fixe sau mobile). Aceasta necesită o atenție deosebită, întrucât pacientul este învățat să folosească o periuță cu peri moi și să înceapă perierea dinspre gingii, la un unghi de aproximativ 450 raportat la acestea.
Perierea trebuie să fie făcută fără grabă, cu conștiinciozitate și cu aplicarea unei forțe moderate. Timpul mediu de periere trebuie să fie de peste două minute pentru întreaga gură, cu atenție deosebită acordată măselelor, spațiilor dintre dinți și a celor dintre dinți și aparatele fixe (în cazul aparatelor mobile, acestea trebuie periate separat).
Pentru periere, pe lângă periuța dentară cu peri moi, pot fi folosite și periuțele ortodontice sau cele electrice (dintre acestea sunt de preferat cele cu frecvență înaltă). De asemenea, de mare ajutor, mai ales pentru curățarea spațiilor dintre dinți și dintre dinți și aparatele fixe sunt periuțele inter-dentare. Medicul specialist ortodont va recomanda perierea dinților și a aparatelor după fiecare masă, ceea ce presupune ca pacientul să aibă permanent o periuță de dinți la îndemână (acasă, la birou, în geantă sau rucsac etc.).
Dușul bucal
O metodă relativ recentă, recomandată de medicul specialist ortodont, este folosirea dușului bucal. Acest dispozitiv, destinat eliminării resturilor de mâncare din spațiile greu accesibile, cu ajutorul unui jet de apă intermitent, trebuie folosit înainte de perierea propriu-zisă. Avantajul principal al acestei metode este eliminarea riscului de afectare gingivală. Dușul bucal este o alternativă pentru ața dentară, folosită și ea de către pacienți în procesul de curățare a danturii și aparatelor dentare. Aceste metode (ața dentară și dușul bucal) nu trebuie să înlocuiască perierea corespunzătoare a dinților.
Imediat după procesul de periere a dinților, medicul ortodont recomandă clătirea danturii cu apă de gură, care contribuie la eliminarea bacteriilor, precum și a resturilor de mâncare rămase în locurile greu accesibile în timpul perierii danturii.
Igiena dentară necesită răbdare și atenție
Indiferent de metodele de curățare folosite de către pacienți, medicul specialist ortodont recomandă o atenție sporită igienei orale, care include și igiena dispozitivelor medicale fixe sau mobile folosite. Pacientul trebuie să-și creeze o rutină în ceea ce privește acest tip de igienă și să-i acorde timpul necesar. Grăbirea proceselor de curățare sau neatenția, fie că este vorba de periere, folosirea aței dentare, a dușului bucal sau a apei de gură, contribuie la acumularea de resturi și placă dentară în zonele greu accesibile, iar acest lucru poate duce, în timp, la apariția cariilor, demineralizarea dinților și boli gingivale. Igiena dentară în cazul pacienților cabinetului ortodontic necesită răbdare și atenție. De aceea pacientul trebuie să fie atent la indicațiile medicului specialist ortodont și să le urmeze întocmai.
Bibliografie:
https://www.guidedessoins.com/en/oral-hygiene-orthodontics/
https://onshoreorthodontics.com/adequate-hygiene-measures-during-orthodontic-treatment-with-braces/
https://www.thejcdp.com/doi/pdf/10.5005/jcdp-11-4-25
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0002941674901109