Domeniul medicinei de specialitate ortodontică nu este scutit de tendința, de-altfel omenească, de a clasifica lucrurile.
Totodată nu este ferit nici de apariția, dezvoltarea și propagarea unor neadevăruri sau adevăruri parțiale, care să deturneze atenția publicului și să obtureze faptele dovedite. Astfel, despre îndreptarea dinților există multe astfel de mituri, dar și adevăruri. Iată câteva dintre cele mai comune mituri și realitățile asociate cu ele:
Mit: Îndreptarea dinților este o procedură care se adresează copiilor și adolescenților.
Adevăr: Chiar dacă majoritatea medicilor specialiști ortodonți recomandă începerea tratamentelor de îndreptare a dinților de la o vârstă fragedă, în principal din perioada dentiției mixte (6-12 ani), adulții pot beneficia de asemenea de tratamente ortodontice, cu o rată mare de succes. Astăzi, mai mult de 20% din numărul total de pacienții ai cabinetelor de medicină de specialitate ortodontică sunt adulți.
Mitul acesta are în spate ideea că mișcarea dinților este posibilă doar până la definitivarea dentiției permanente. Adevărul este că mișcarea dinților, și prin urmare dirijarea lor într-o anumită poziție, este posibilă în orice moment al vieții, chiar dacă nu este vizibilă.
Mit: Aparatele fixe sunt mai puțin eficiente pentru persoanele cu vârsta de 30 de ani și peste.
Adevăr: Principiul de funcționare al aparatelor fixe este același indiferent de vârsta pacientului, anume: aplicare unei forțe de presiune asupra dinților, cu scopul de a-i mișca în poziția corectă (dreaptă) stabilită de medicul specialist ortodont în conformitate cu nevoile pacientului în cauză. Având în vedere că forța exercitată de aceste dispozitive este reglabilă, medicul specialist ortodont poate configura aparatele dentare în funcție de vârsta și specificul fiecărui pacient.
Mit: Îndreptarea dinților este extrem de dureroasă.
Adevăr: Deși poate exista un anumit grad de disconfort în perioada imediat următoare montării aparatelor fixe sau în timpul ajustărilor ortodontice, tehnologia ortodontică a evoluat semnificativ de-a lungul timpului, făcând experiența purtării acestora mult mai suportabilă. Disconfortul poate fi de obicei atenuat cu ajutorul analgezicelor disponibile și fără prescripție medicală. Toate aspectele referitoare la combaterea durerii, în eventualitatea în care aceasta se manifestă (de obicei pe durată scurtă, local și de intensitate scăzută), vor fi discutate de pacient cu medicului specialist ortodont.
Mit: Tratamentul cu aparate dentare fixe durează foarte mult timp.
Adevăr: Durata tratamentului cu aparate fixe depinde de tipul de tratament necesar și de specificul fiecărui pacient. Durata medie a uni tratament ortodontic este între 6 (șase) luni și1 an.
Mit: Tratamentele ortodontice sunt prea costisitoare.
Adevăr: Deși pot părea costisitoare, tratamentele ortodontice sunt foarte rentabile pe termen lung. Cu alte cuvinte, raportate la costurile totale, tratamentele ortodontice sunt cele mai eficiente metode de a îmbunătăți sănătatea și aspectul dentiției. Totodată, din punct de vedere al prețurilor, medicii specialiști ortodonți oferă pacienților lor mai multe opțiuni de tratament, cu prețurile aferente și planuri de plată disponibile, făcând îndreptarea dinților accesibilă pentru multe bugete.
Mit: Aparatele moderne (mai ales cele „invizibile”) sunt scumpe:
Adevăr: Aparatele ortodontice moderne, „invizibile”, tocmai pentru că sunt produsul noilor tehnologii sunt, de fapt, mai ieftine decât cele mai multe alte tratamente de îndreptare a dinților. Acestea sunt o alternativă eficientă la aparatele dentare fixe tradiționale și pot oferi un zâmbet armonios și frumos la un cost mai accesibil.
Mit: Îndreptarea dinților este doar o chestiune cosmetică.
Adevăr: Aspectul estetic, zâmbetul frumos și armonios, este doar unul dintre rezultatele vizibile ale tratamentelor ortodontice. Dincolo de beneficiile estetice, dinții drepți contribuie la o mușcătură corectă și la o funcționare mai bună a maxilarului, îmbunătățind astfel masticația, vorbirea și menținerea unei igiene orale adecvate.
Aceste informații subliniază faptul că tratamentele ortodontice sunt accesibile și eficiente pentru o varietate de vârste și nevoi, demontând unele dintre concepțiile greșite comune legate de îndreptarea dinților.