Apariția primilor dinți se încheie la copii în jurul vârstei de 3 ani.

În număr de 20, dinții temporari sau de lapte vor fi înlocuiți treptat de cei permanenți, începând de la vârsta de 6 ani (cel mai devreme înainte de 5 ani și cel mai târziu până în 8 ani).

Primul dinte sau, mai bine zis, primii dinți permanenți care erup în cavitatea orală sunt molarii de 6 ani, concomitent sau precedați de pierderea incisivilor de pe mandibulă. Molarii de 6 ani erup posterior molarilor temporari și nu au corespondent în dinții de lapte, apărând în perechi, primii cei de pe maxilar, urmați de cei de pe mandibulă.

Eruperea dinților permanenți este un proces natural

Sănătatea sistemului oro-facial depinde de desfășurarea normală a acestuia.
Astfel, molarii de 6 ani au un rol important în dezvoltarea unei ocluzii normale/echilibrate. În cazul tratamentelor ortodontice, acești molari sunt adeseori folosiți ca ancoră pentru aparatele dentare, întrucât au atât coroana, cât și rădăcinile pronunțate.

Pierderea prematură a acestor molari, cauzată de carii sau traume, afectează dezvoltarea maxilarelor, cu efecte nedorite asupra ocluziei, din cauză că dinții învecinați au tendința să se încline spre spațiul lăsat liber.
Totodată, această pierdere poate determina o erupere sau creștere anormală a corespondentului superior sau inferior pierderii, dezvoltarea obiceiului nesănătos pe termen lung de a mesteca doar într-o parte a cavității orale, precum și apariția unor probleme ale gingiilor (deplasarea, în timp, a celorlalți dinți duce la apariția unor zone de acumulare a plăcii bacteriene).

Întrucât nu au corespondent în dinții temporari, părinții neavizați pot crede că aceștia sunt tot de lapte și să nu le acorde atenția potrivită. Lipsa de atenție în igiena orală poate duce la deteriorarea rapidă a acestor molari, întrucât prezintă fosete și șanțuri mai adânci decât ai celor de lapte, iar mineralizarea smalțului nu este complet încheiată în momentul eruperii.
Astfel există riscul de formare rapidă a plăcii bacteriene și de apariție a cariilor, care netratate duc la deteriorarea și pierderea acestor molari importanți (de altfel, extracția acestora este recomandată doar dacă nu mai pot fi salvați).

Cum putem îngrijii molarii de 6 ani?

Dată fiind importanța acestor primi dinți permanenți, medicul specialist ortodont recomandă părinților, în primul rând, să-i identifice corect (după cum am afirmat anterior, ei sunt clinic vizibili la vârsta de 6 ani), apoi să fie atenți la igiena acestora, dată fiind suprafața mare a coroanei și morfologia acesteia, periindu-i cu atenție și învățându-și copii obiceiuri alimentare sănătoase (în primul rând fără dulciuri lipicioase, sucuri acidulate în exces sau produse bogate în amidon).
De asemenea, pentru a preveni eventualele neajunsuri, medicul specialist poate sigila suprafața acestora cu un strat protector, astfel încât să împiedice acțiunea nedorită a acizilor și cariilor.

Bibliografie:

https://discoverykidsdentistry.com/dental-topics/permanent-tooth-eruption/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549878/
https://www.angelorthodontics.co.uk/importance-of-permanent-molar/