Diferențe între medicul stomatolog și medicul ortodont

Ortodonția este o specializare a medicinii dentare, care tratează anomaliile identificate la nivelul ansamblului oro-facial (dinți, maxilare, gingii etc.). Deși pornește în carieră în cadrul aceleiași discipline – medicina dentară – ca și medicul stomatolog, medicul specialist ortodont se ocupă cu tratarea problemelor de aliniere dentară sau mușcătură, cauzate de diverși factori (poziția și creșterea dinților sau a maxilarelor), a problemelor sistemice oro-faciale, ajutând la prevenirea, corectarea și tratarea deficiențelor constatate, cu rezultate vizibile pe termen lung.

Majoritatea pacienților din cabinetele medicilor specialiști au fost anterior pacienți ai cabinetelor dentare, adică persoane preocupate de igiena dentară. Aceste persoane au efectuat deja intervenții sau lucrări dentare, aflate în competența medicului stomatolog, cum ar fi sigilări dentare, curățare carii, plombe etc. Există și persoane care se prezintă la cabinetul medicului specialist ortodont fără să fi efectuat în prealabil un control stomatologic. În cazul unor astfel de persoane, dacă medicul ortodont identifică probleme de competența medicului dentist, înainte de aplicarea oricărui alt tratament îl va îndruma pe pacientul respectiv către cabinetul acestuia.

De ce este important ca pacientul să nu aibă probleme cu dantura

Având în vedere natura și durata tratamentului ortodontic, este foarte important ca pacientul să nu aibă alte probleme cu dantura în sine (în principal carii, placă bacteriană, tartru etc.), iar dacă are astfel de probleme este bine ca ele să fie tratate de către medicul dentist înainte de începerea tratamentului ortodontic (inclusiv eventuale extracții). Așadar, medicul specialist ortodont va recomanda o vizită la cabinetul acestuia.

Corectarea problemelor existente ale dinților, acolo unde este cazul, examinarea radiologică și realizarea matrițelor sunt operațiuni care trebuie făcute înainte de vizita la cabinetul medicului specialist. Aplicarea aparatelor fixe, spre exemplu, necesită, în prealabil, curățarea profesională a dinților, detartraj și periere, astfel încât să poată fi depistate eventualele probleme de sănătate (carii ascunse, afecțiuni gingivale, fracturi dentare etc.). Fixarea aparatelor dentare fără rezolvarea acestor probleme nu va însemna decât acutizarea lor și creșterea riscului de apariție a infecțiilor. De asemenea, trebuie tratate cariile dentare și aplicate plombe, făcute obturațiile de canal și montarea coroanelor dentare. Totodată, tratate problemele gingivale constatate.

Ce indicații de tratament dentar pot exista înainte de începerea tratamentului ortodontic

În ceea ce privește indicațiile de tratament dentar înainte de aplicarea tratamentelor, medicul specialist ortodont este cel mai în măsură să decidă pașii de urmat, întrucât are nevoie de un mediu sănătos pentru procedurile medicale pe care le va aplica în funcție de situațiile constatate. Altfel, rezultatele tratamentului ortodontic vor fi afectate serios sau inexistente, implicând riscuri suplimentare pentru sănătatea pacientului. Pe lângă îndepărtarea tartrului și plăcii dentare, tratarea cariilor, aplicarea plombelor și eventualele extracții dentare, menționate anterior, pacientul are nevoie de evaluarea riscului de paradontoză, întrucât există riscul ca gingiile să fie afectate în timpul tratamentului ortodontic.

Un alt timp de tratament de urmat de preferință înaintea celui ortodontic este cel endodontic, mai ales atunci când sunt constatate probleme la nivelul rădăcinilor dentare, întrucât acestea din urmă vor fi solicitate în timpul tratamentului de specialitate.

Indiferent de problemele constatate, pacienții care se adresează medicului specialist ortodont trebuie să fie încredințați că acesta va lua deciziile cele mai avizate în vederea atingerii obiectivelor tratamentului agreat și pentru asigurarea sănătății orale a acestora, al căror martor vizibil va fi zâmbetul frumos și armonios.

BIBLIOGRAFIE:
https://www.perfectteeth.com/blog/what-to-know-before-getting-braces/
https://www.mylingualbraces.com/blog-post/must-i-repair-teeth-before-orthodontics-2/
https://smile2impress.com/uk/blog/dental-treatments-before-orthodontics
https://www.drgluck.com/teeth-need-repaired-must-done-orthodontics/

Cauți un ortodont bun în București?

Solicită o programare.

2 + 11 =