Succesul oricărui tratament medical depinde în mare măsură de colaborarea ortodont-pacient

De cele mai multe ori, tratamentul ortodontic presupune montarea și purtarea dispozitivelor medicale numite aparate dentare, fixe sau mobile. Purtarea acestor aparate garantează corectarea anomaliilor constatate de medicul specialist ortodont și restabilirea echilibrului ansamblului oro-facial. Succesul oricărui tratament medical depinde în mare măsură de colaborarea medic-pacient. Dacă de confecționarea, montarea și reglarea aparatelor dentare se ocupă medicul ortodont, pacientului îi revine sarcina curățării și îngrijirii acestora, conform indicațiilor primite din partea medicului.

Purtarea aparatelor dentare presupune, așadar, grijă din partea pacientului atât în ceea ce privește igienizarea acestora, cât și păstrarea integrității lor. Deși sunt confecționate din materiale durabile și rezistente, în anumite condiții aparatele dentare pot fi afectate. Prin urmare, iată câteva obiceiuri de evitat în timpul tratamentului ortodontic.

4 dintre cele mai periculoase obiceiuri de evitat în timpul purtării aparatului dentar

  1. Obiceiurile alimentare dăunătoare danturii. În general, atunci când ne referim la aceste obiceiuri avem în minte limitarea sau excluderea din alimentație a alimentelor tari sau cu coajă tare, a dulciurilor hiper-procesate, a bomboanelor gumate, a gumei de mestecat și a alimentelor lipicioase. Aceste tipuri de alimente pot afecta atât integritatea dinților și a aparatelor, cât și favoriza acumularea de placă bacteriană, cel mai mare inamic al sănătății orale. Tot în acesta categorie este cuprins și consumul de băuturi dulci sau carbogazoase, care determină apariția plăcii bacteriene în locurile greu accesibile în timpul periajului.
  2. Obiceiul folosirii dinților pe post de unelte. De multe ori suntem învățați din copilărie să spargem coaja unor alimente cu dinții, sau să folosim mușcătura pentru deschiderea diverselor ambalaje, sau să ne folosim dinții pentru a face diverse lucruri, altele decât a mesteca hrană. Continuarea acestor obiceiuri în timpul tratamentului ortodontic poate duce la deteriorarea, desprinderea și chiar ruperea aparatelor dentare.
  3. Obiceiul scrâșnirii dinților. Deși bruxismul poate fi involuntar și se poate manifesta în mod inconștient, de multe ori putem controla această mișcare și este bine ca cei care poartă aparate dentare să limiteze pe cât posibil sau să elimine acest obicei. În cazurile în care aceștia nu pot controla scrâșnirea dinților, medicul specialist ortodont va recomanda purtarea unor gutiere, care vor proteja atât dantura, cât și aparatele dentare.
  4. Obiceiul mestecării unor obiecte. Din cauza stresului, de cele mai multe ori, unele persoane obișnuiesc să roadă anumite obiecte aflate la îndemână (creioane, pixuri, bucăți de plastic etc.). Este evident că acest obicei poate deteriora aparatele dentare și, prin urmare, trebuie evitat pe durata tratamentului ortodontic.

Păstrarea obiceiurilor nesănătoase în timpul tratamentului ortodontic, de tipul celor amintite anterior, parte duce la deteriorarea aparatelor dentare și, prin urmare, la creșterea duratei și a costurilor tratamentului ortodontic. De aceea, recomandăm tuturor pacienților purtători de aparate dentare să manifeste o maximă responsabilitate în păstrarea igienei corespunzătoare și a integrității acestor dispozitive medicale, în interesul lor și pentru obținerea celor mai bune rezultate.

 

Bibliografie:

https://smilesbypocock.com/tips-while-wearing-braces/

https://www.southlyonorthodontics.net/life-with-braces

https://www.dentalassociates.com/dental-topics/foods-avoid-braces

Life with Braces