Ca în toate domeniile, era digitală a pătruns și în ortodonție. Aceasta înseamnă că, începând de la examinarea inițială și până la aplicarea aparatului pe dinți, toate aceste etape ale planului de tratament pot fi vizualizate și dirijate cu ajutorul tehnicii CAD-CAM.
Amprentarea arcadelor dentare se realizează cu scanerul intra-oral, imaginile 3D astfel obținute se analizează pe calculator, folosind un software special. Se fac măsurători ale fiecărui dinte în parte și se previzualizeaza rezultatele finale ale tratamentului.

Tot cu ajutorul computerului se pot poziționa virtual bracketurile pe dinți și se pot confecționa gutiere virtuale. Acestea se printeaza ulterior cu ajutorul imprimantelor 3D și sunt foarte utile în aplicarea indirectă a aparatelor fixe pe dinții pacientului.

Alinierele folosite în corectarea malpozițiilor dentare se realizează tot prin CAD-CAM. Prin deplasări secvențiale ale grupelor de dinți se obțin modele succesive care se printeaza și după ele se confecționează alignerele folosite în tehnici ca Invisalign, Clear Aligner.