Ortodonția interceptivă se adresează intervalului 3-7 ani si vizează îndepărtarea cauzelor care pot perturba creșterea armonioasă a aparatului dento-maxilar cu instalarea unei anomalii.

O serie de obiceiuri vicioase pot fi conștientizate de către părinte și oprite înainte sa determine modificări la nivelul dinților:

Suptul degetului sau al tetinei în special în timpul somnului poate determina deformări ale arcadelor dento-alveolare in zona frontală prin oprirea erupției incisivilor.
Apare astfel un spațiu între incisivii superiori si cei inferiori (ocluzie deschisă) iar limba ocupă acest spațiu in timpul deglutiției, ceea ce determină așa numita „deglutiție infantilă, in care limba se poziționează intre dinți atunci când copilul inghite (în loc sa se sprijine pe bolta palatină înapoia incisivilor superiori cum este normal). Totodată apar și deficiențe in pronunția consoanelor siflante, S, Ș, Ț, Z, numite sigmatism (vorbirea peltică).

Pierderea precoce a dinților de lapte prin procese carioase constituie un alt factor de risc in această perioadă. Sunt foarte cunoscute”cariile de biberon” care se datorează suptului biberonului în timpul somnului.
Stagnarea laptelui în gura copilului în timpul nopții duce la demineralizarea smalțului dinților temporari, cu apariția unor pete albe circulare care treptat se cariază si duc la distrugerea dinților. Oprirea la timp a acestui obicei nesănătos determină stagnarea cariilor și oprirea perturbărilor in erupția dinților.

Cariile molarilor temporari, datorate în special igienei deficitare din această perioadă, pot perturba procesul de erupție a dinților definitivi. Se produc deplasări dentare însoțite de micșorarea spatiului pentru erupție și aliniere al unor dinti. Cel mai frecvent sunt afectați caninii superiori care apar ultimii pe arcadă și, din lipsă de spațiu, erup de cele mai multe ori în afara arcadei (așa numiții canini de vampir).

Învățarea copilului să se spele pe dinți începând de la vârsta de 1 an si sigilarea șanțurilor si fosetelor la dintii temporari după 4 ani sunt mijloace de profilaxie care micșorează considerabil apariția cariilor.
Totodată controalele periodice după 3 ani si tratarea cariilor dinților temporari asigură integritatea arcadelor dentare și un proces normal de schimbare a dinților definitivi.

Respirația orală este iarăși un factor de risc care influențează dezvoltarea arcadelor dento-alveolare ducând la așa numita „compresie de maxilar” în care arcada superioară este ingustată si alungită iar incisivii superiori mullt inclinați par uneori în afara gurii.

Pentru corectarea anomaliilor în această perioadă se folosesc aparate miofuncționale, gutiere din silicon care reeducă musculatura periorală pentru a-și relua funcționalitatea normală.

Cabinetele noastre sunt deschise și respectă toate normele de protecție care se află în vigoare.

Înainte să îți faci programare află cum și de ce schimbă pandemia COVID-19 vizita la cabinetul medicului ortodont.