Ortodontia la Adulti

Aproximativ ¾ dintre pacienţii adulţi au modificări ale poziţiei dinţilor sau / şi maxilarelor care ar necesita tratament ortodontic. Mulţi adulţi asociază tratamentul ortodontic cu vârsta copilăriei şi, deşi îşi doresc modificarea aspectului dinţilor şi un zâmbet plăcut, ezită să consulte un medic ortodont.

Principiile pe care se bazează tratamentul ortodontic la copii sunt asemănătoare şi pentru tratamentul adulţilor dar există unele diferenţe. Principala diferenţă este că vârsta de creştere fiind încheiată nu se mai poate acţiona pe zonele de creştere ale maxilarelor pentru a modifica volumul şi rapoartele acestora. De asemenea la adulţi, spre deosebire de copii, osul nu este întotdeauna la fel de modelabil, şi este nevoie de mai mult timp pentru a muta dinţii dar procesele biologice sunt asemănătoare.

Totuşi, spre deosebire de copii, adulţii au altă motivaţie şi îşi asumă responsabilitatea pentru reuşita tratamentului astfel că rezultatele sunt de cele mai multe ori spectaculoase indiferent de vârstă.

ortodontia-la-adulti1

 

Niciodată nu este prea târziu pentru a-ţi îmbunătăţi zâmbetul

Ortodonţia oferă o gamă completă de opţiuni pentru adulţi, inclusiv aparate ortodontice plasate pe feţele nevizibile ale dinţilor. Vârsta ta nu este un factor de respingere a tratamentului ortodontic atât timp cât osul şi ţesutul gingival din jurul dinţilor sunt sănătoase. Mulţi pacienţi adulţi au urmat un tratament ortodontic şi sunt încântaţi de rezultate, nu numai pentru că dinţii au fost perfect aliniaţi, ci şi pentru modificările produse la nivelul musculaturii şi ţesuturilor moi care conferă un aspectul întinerit al feţei.

Medicul ortodont supraspecializat pentru tratamentul ortodontic la adulţi face o evaluare a aspectului integral al feţei, rapoartele maxilarelor, alinierea dinţilor pe arcade şi rapoartelor dintre arcadele dentare, modul în care sunt sprijinite buzele pe dinţi în repaus şi în timpul zâmbetului, etc. Studiul fotografiilor, modelelor în gips (replică a arcadelor dentare), radiografiilor panoramice şi teleradiografiilor, permit formularea unui diagnostic cuprinzător şi stabilirea unui plan de tratament complet care este explicat pacientului împreună cu care se stabileşte un grafic al eşalonării fazelor terapeutice.

Există mai multe tipuri de aparate ortodontice care pot fi indicate în raport de ce se cere a se obţine la sfârşitul tratamentului. Ai posibilitatea de a alege între aparate fixate cu bracket-uri pe feţele vestibulare (vizibile) ale dinţilor (metalice, din plastic, din ceramică sau safir) sau pe feţele linguale (nevizibile) ale dinţilor; aparate mobile (care pot fi îndepărtate de pacient) de tip Invisalign® sau asemănătoare celor folosite la copii. Medicul ortodont îţi va explica indicaţiile, limitele şi costul tratamentului cu fiecare dintre ele.

Deoarece oasele unei persoane adulte nu mai sunt în creştere, anumite corecţii extreme care implică oasele maxilare nu pot fi realizate numai cu aparate ortodontice. Ocazional, tratamentul ortodontic la adulţi ar putea fi combinat cu intervenţii de chirurgie orală şi maxilo-facială pentru a obţine rezultatul optim.

Există şi alţi factori care complică, uneori, tratamentul ortodontic la adulţi cum ar fi boli ale ţesuturilor de susţinere a dinţilor, absenţa unor dinţi, carii sau tratamente nereuşite ale dinţilor, coroane sau punţi incorect executate, etc.

La sfârşitul tratamentului ortodontic, o albire a dinţilor conferă un aspect tineresc atât de apreciat de familie şi prieteni.

În cazul în care aspectul dinţilor nu este cel dorit, datorită anatomiei primare sau a leziunilor ulterioare, după tratamentul ortodontic este posibil să se corecteze prin faţete sau coroane de porţelan pentru a obţine cel mai atractiv zâmbet.

ortodontia-la-adulti2