Aproximativ 3 sferturi dintre pacienţii adulţi au modificări ale poziţiei dinţilor sau/şi maxilarelor care ar necesita tratament ortodontic. Vârsta nu este un factor de respingere a tratamentului ortodontic atât timp cât osul şi ţesutul gingival din jurul dinţilor sunt sănătoase. Mulţi pacienţi adulţi au urmat un tratament ortodontic şi sunt încântaţi de rezultate, nu numai pentru că dinţii au fost perfect aliniaţ şi pentru modificările produse la nivelul musculaturii şi ţesuturilor moi care conferă un aspectul întinerit al feţei.
Principiile pe care se bazează tratamentul ortodontic la copii sunt asemănătoare şi pentru tratamentul adulţilor, dar există unele diferenţe. Principala diferenţă este că vârsta de creştere fiind încheiată nu se mai poate acţiona pe zonele de creştere ale maxilarelor pentru a modifica volumul şi rapoartele acestora. De asemenea la adulţi, spre deosebire de copii, osul nu este întotdeauna la fel de modelabil, şi este nevoie de mai mult timp pentru a muta dinţii, dar procesele biologice sunt asemănătoare. Ocazional, tratamentul ortodontic la adulţi ar putea fi combinat cu intervenţii de chirurgie orală şi maxilo-facială pentru a obţine rezultatul optim.Există mai multe tipuri de aparate ortodontice în funcție de obiectivul fiecărui tratament:
-
- aparate fixate cu bracket-uri pe feţele vestibulare (vizibile) ale dinţilor (metalice, din plastic, din ceramică sau safir) sau pe feţele linguale (nevizibile) ale dinţilor;
-
- gutiere transparente tip alignere: Clear Aligner, Invsalign, Arc Angel. Medicul ortodont va explica fiecărui pacient indicaţiile, limitele şi costul tratamentului cu fiecare dintre ele.