Ce este estetica dentară?
După cum am afirmat în articolul „Care sunt diferențele dintre medicul dentist și medicul ortodont”, ortodonția este o specializare în cadrul medicinii dentare, la rândul ei ramură a medicinii care se ocupă cu problemele specifice cavității orale și ale părților sale componente: dinții, maxilarele, gingiile și sistemele nervos și circulator aferente.
În general, pacienții cu probleme dentare minore, care doresc corectarea acestora, apelează la medicul dentist și pot beneficia de ceea ce numim cosmetică dentară. Procedurile în cosmetica dentară sunt centrate pe felul în care arată dinții și sunt gândite ca să îmbunătățească aspectul acestora și, implicit, al danturii. Medicul dentist licențiat poate oferi servicii de estetică dentară, adică poate pune fațete, coroane, punți sau poate aplica alte proceduri de natură mai mult cosmetică. Desigur, aceasta presupune existența unui minim talent artistic, fără a fi nevoie de o calificare distinctă. Așadar, scopul cosmeticii dentare este de a îmbunătății aspectul danturii, al zâmbetului pacientului.
Atingerea acestui scop presupune aplicarea unor proceduri, mai simple sau mai complicate, în funcție de starea danturii pacientului, dar și de atenția pacientului pentru sănătatea orală și întreținerea acesteia. Iată câteva proceduri folosite de medicul dentist în cosmetica dentară: implantul, înlocuirea dintelui lipsă cu o proteză artificială, care arată și se comportă ca dintele lipsă; albirea dinților prin diverse metode; aplicarea unor fațete dentare, care să corecteze aspectul dinților; reconstrucția dentară prin folosirea unor rășini dedicate etc. Rezultatele sunt vizibile, de obicei imediat după aplicarea procedurilor descrise anterior.
Un medic ortodont bun poate fi persoana potrivită
Pe de altă parte, medicul ortodont este specializat în corectarea problemelor mai grave ale danturii, maxilarelor și oaselor complexului oro-facial. De aceea, ortodonția presupune o calificare în sine, iar aplicarea procedurilor specifice se poate face numai de către un specialist. Medicul ortodont este un profesionist care poate corecta problemele de aliniere a maxilarelor, mușcătura defectuoasă, creșterea anormală a dinților, problemele de respirație sau glutiție, precum și aspectul general al feței. Scopul ortodonției este realizarea alinierii corecte a dinților și maxilarelor. Deși pare simplu, procedurile aplicate necesită mai mult timp pentru aplicare, iar rezultatele nu se văd imediat. În ortodonție, prioritatea este alinierea corectă și sănătoasă, aspectul exterior fiind doar o rezultantă a procesului reușit de aliniere.
Medicul ortodont poate corecta diversele tipuri de mușcătură, supra-aglomerarea sau rărirea dinților, alinierea greșită a maxilarului și mandibulei etc. În ceea ce privește procedurile aplicate în ortodonție, printre cele mai utilizate sunt: aplicarea aparatelor fixe, a celor mobile, care împreună au ca scop ajustarea poziției dinților prin folosirea elementelor de metal, rășină sau materiale compozite (în diverse culori sau transparente); gutierele, de cele mai multe ori invizibile, care sunt cea mai bună soluție pentru adulții care doresc să-și păstreze alinierea corectă a dinților; dispozitivele de aliniere a maxilarului și mandibulei (acestea pot fi simple sau complexe); diverse alte aparate fixe sau mobile pentru alinierea corectă a anumitor dinți, dezvoltarea corectă a bolții palatine etc. Rezultatele sunt vizibile în timp, iar obținerea lor necesită implicarea activă a pacientului, care trebuie să urmeze întocmai recomandările medicului specialist.
Medicul ortodont: doctor de zâmbete frumoase
Se poate observa din cele spuse anterior că există elemente comune ortodonției și cosmeticii dentare. Spre exemplu, aparatele dentare. Scopul acestora este alinierea corectă a dinților, întrucât dinții aliniați greșit sau cei aglomerați sunt mai greu de periat și, în timp, se cariază mai ușor, iar în cazurile mai grave pot duce la afectarea articulației temporo-mandibulară. În majoritatea cazurilor, corectarea alinierii greșite sau a supra-aglomerării are un efect estetic vizibil. Asemenea, aplicarea gutierelor, care are ca scop asigurarea unei alinieri corecte, are un vizibil efect cosmetic.
Cu toate acestea, diferența majoră între cosmetica dentară și ortodonție o constituie scopul ortodonției, care depășește, deși îl include, scopul cosmeticii dentare, anume alinierea corectă a dinților și maxilarelor, în vederea asigurării sănătății și funcționalității corecte a ansamblului oro-facial.
Alegerea corectă a procedurilor de urmat, atunci când dorim un zâmbet frumos, se face numai după consultarea medicului dentist specialist în ortodonție.
Aveți întrebări? Contactați-ne la smile@ancaoltean.ro sau la 0754.341.179
Bibliografie:
https://www.bunkerhilldentistry.com/2019/10/02/difference-between-cosmetic-dentistry-orthodontics/
https://orthodonticassoc.com/baltimore-orthodontist/orthodontics-vs-cosmetic-dentistry/
https://orthodontistbrisbane.net/how-does-orthodontics-compare-to-cosmetic-dentistry/
https://www.revitalisedentalcentre.co.uk/what-are-the-differences-between-cosmetic-dentistry-and-orthodontics/