Ortodonția digitală vine cu multe avantaje

Progresul tehnologic, accelerat în era digitală, își face din ce în ce mai evidentă prezența în domeniul specializat al ortodonției. Dacă ar fi să analizăm doar evoluția aparatelor dentare: de la clasicele „sârme” la gutierele transparente (despre care am scris aici), ar fi suficient ca să ne facem o idee despre impactul noilor tehnologii în domeniul stomatologiei.

În cazul acestora ar fi suficient să amintim reducerea duratei tratamentului, alături de gradul mai mare de acceptare din partea pacientului. Spre exemplu, aspectul estetic al danturii, alinierea acesteia într-un zâmbet armonios, poate fi corectat mult mai rapid odată cu folosirea aparatelor transparente care îmbracă dantura (6 luni, față de 2-3 ani).

Aplicarea noilor tehnologii a făcut mai rapidă și facilă stabilirea unui diagnostic, dar și a tratamentului potrivit pentru fiecare pacient în parte. Pe lângă metodele clasice de investigare imagistică, aduse și ele în era digitală (razele X, spre exemplu), necesare stabilirii unui tratament adecvat, medicul specialist are la dispoziție scanere intra-orale performante, cu tehnologie wireless, care permit acestuia o analizare precisă virtuală și tridimensională a danturii pacientului (nu doar dinții, dar și maxilarele, și gura în ansamblu). Odată cu acestea au fost dezvoltate instrumente de diagnostic avansate, care permit detectarea precoce a unor probleme.

Soluțiile integrate de analiză imagistică permit un grad mare de personalizare a tratamentului, care se concretizează în fabricarea unor aparate dentare mult mai precise, deci eficiente. Pentru ușurarea și controlul întregului proces există în prezent aplicații integrate, oferite de diverse companii în domeniu, care folosesc platforme informatice ce acoperă întregul flux tehnologic, de la scanare la produsul finit. De asemenea, au început să apară pe piață soluții de tip open source, care pot prelua informații de la o gamă largă de aparate, scanere și instrumente digitale de la diverși producători folosite în cabinetul medical, cu scopul de a oferi o imagine de ansamblu cât mai fidelă asupra situației danturii pacientului investigat, necesară în stabilirea unui tratament cât mai eficient.

Noile tehnologii în ortodonție

Imprimantele 3D încep să fie din ce în ce mai folosite la fabricarea aparatelor dentare de ultimă generație, mai ales că aplicațiile avansate de analiză și producție asigură acuratețea detaliilor, iar finisajele sunt de cea mai bună calitate. Soluțiile de conectare de tip cloud permit un grad mai mare de implicare din partea pacientului, care poate fi la curent în timp real cu stadiul tratamentului personalizat pe care îl urmează. Referitor la materialele folosite, în decurs de câțiva ani s-a ajuns la folosirea în procesul de fabricație a unor materiale compozite, hibride (ceramică/rășini), care permit realizarea unor aparate mult mai durabile și cu un aspect cât mai aproape de cel natural.

De asemenea, pentru aparatele clasice, de metal, sunt din ce în ce mai folosite metale precum nichelul sau un aliaj de cupru-titaniu, care reușesc să mențină mai bine dinții în forma dorită, datorită comportamentului acestor metale relativ la temperatura intra-orală. Dezvoltarea roboticii permite în prezent montarea, reglarea și ajustarea mult mai precisă a aparatelor fixe, mai ales a celor care trebuie aplicate în spatele dinților.

În ceea ce privește prevenția, dar și păstrarea rezultatelor tratamentului ortodontic pentru cât mai mult timp, au fost dezvoltate recent teste care folosesc anumiți indicatori din saliva pacientului pentru a stabili gradul de risc în dezvoltarea unor afecțiuni orale. Formatul ușor de folosit și prietenos al acestui tip de teste a fost conceput tocmai pentru a face pacientul mai cooperant cu medicul curant și pentru a-l implica mai mult în prevenirea sau tratarea afecțiunilor specifice, dar și pentru a consolida încrederea acestuia în medicul specialist.

Aplicarea tuturor acestor tehnologii pe scară largă în cabinetele medicilor specialiști (de la partea de diagnostic la cea de producere a aparatelor dentare) se traduce într-o tendință globală de creștere a numărului de pacienți dispuși să-și rezolve problemele apărute la dantură.

Aveți întrebări? Contactați-ne la smile@ancaoltean.ro sau la 0754.341.179

Bibliografie:

https://dentistrytoday.com/products/product-highlights/item/4320-straumann-now-offers-trios-3-intraoral-scanning-solutions
https://www.dentistrytoday.com/products/product-highlights/item/8455-3shape-updates-trios-service-agreement
https://www.dentistrytoday.com/products/product-highlights/item/8208-3d-printer-designed-for-high-volume-production-and-precision
https://www.dentistrytoday.com/products/product-highlights/item/8430-imaging-software-boasts-open-architecture-for-wide-interoperability https://www.dentistrytoday.com/products/product-highlights/item/8304-hybrid-ceramic-resin-gets-fda-approval-for-use-in-3d-printed-dentures https://www.dentistrytoday.com/products/product-highlights/item/8147-salivary-screening-software-gets-update
https://www.orthodonticslimited.com/blog/orthodontic-technology-advances/