Ce este parodontoza
Boala paradontală este o afecțiune cronică care atacă gingia și produce inflamație la nivelul ei. Este periculoasă, pentru că în stadii foarte avansate, poate conduce la pierderea dinților, întrucât tesuturile care susțin dintii, gingia și osul, sunt afectate de parodontoză.
Statistic, boala parodontală reprezintă principala cauza de pierdere a dinților. Ea este asociată, de multe ori cu alte boli cronice precum diabetul său bolile cardiace. Sunt studii care demonstrează că boala parodontală și diabetul se întrețin și se potențează reciproc.
De asemenea, femeia însărcinată ar trebui să-și controleze sănătatea dinților și a gingiilor înainte de sarcină. Boala parodontală la femeia gravidă poate influența negativ atât sarcină, cât și nașterea.
De ce apare paradontoza
În mare, din cauza igienei defectuoase. Lipsa igienei dentare determină acumularea de placă bacteriană la nivelul dinților. Pentru că alimentele care sunt mestecate intră în contact cu bacteriile din gură, iar dacă periajul nu se face corect, dimineața și seara, timp de câteva zile, apare tartrul. Devine dificil să înlăturați tartrul dvs, pacienții, singuri. Să nu uităm că nici periajul corect de acasă nu l-ați efecctuat, dacă ați ajuns în acest stadiu. Va trebui să apelați la un medic specialist. De aceea, vizita la medic de 2 ori pe an este absolut obligatorie. Neglijarea acestui control pentru câțiva ani la rând, vă poate aduce aproape de boala parodontală.
Aveți întrebări? Contactați-ne la smile@ancaoltean.ro sau la 0754.341.179
Pe lângă igiena defectuoasă, mai sunt cațiva factori care contribuie la avansarea bolii parodontale:
• Fumatul;
• Diferite accidente în urma căruia dinții sunt traumatizați;
• Carii;
• Stresul;
• Predispoziția genetică dată de sistemul imunitar;
• Diferite afecțiuni: diabet, leucemie, anemie etc;
• În diferite momente ale vieții: în timpul sarcinii, al menopauzei, al menstruației, al pubertății;
• Administrarea de medicamente pentru diferite boli sau a tratamentelor contraceptive.
Cum și unde se manifestă boala parodontală
În funcție de gradul de avansare, ea atacă:
• Gingia;
• Ligamentul parodontal;
• Osul alveolar.
Când paradontoza atacă gingia, aceasta se inflamează și se produce gingivita: gingia devine roșiatică, se inflamează, apar sângerările la periaj. Pe măsură ce boala evolueză și nu se intervine în niciun fel, ea atacă osul alveolar, pentru că gingia deja s-a retras de pe dinți, apar pungile parodontale și, netratat nimic din acest caz, dinții ajung să părăsească alveolele.
Ce puteți face
În primul rând, pentru a preveni orice agravare, igiena trebuie păstrată conform indicațiilor medicului.
Controalele bianuale sunt foarte importante, când medicul va interveni cu periaj profesional și detartraj.
Diagnosticul este pus de medic, în timpul unui consult. Este ușor, se face cu o sondă introdusă lângă dinte, în mai multe locuri, pentru măsurători și pentru a verifica eventuale sângerări. Așa se verifică starea de sănătate a țesutului gingival.
Tratamentul în boala paradontală
În funcție de stadiu, tratamentul este diferit.
În prima fază, dacă nu a evoluat boala și e în stadiu incipient, funcționează:
– Detartrajul cu instrumentar stomatologic sau cu un dispozitiv cu ultrasunete;
– Chiuretajul subgingival;
– Netezirea radiculară – care reduce depunerea ulterioară a tartrului;
– Apă de gură antibacteriană sau geluri cu antibiotic care ajută la curațarea si reducerea inflamației.
În parodontoza avansată se recurge la tratament chirurgical: grefe de țesut, de os, operația cu lambou, regenerarea țesutului etc.
În funcție de stadiul bolii, se poate să fie nevoie și de tratamente medicamentoase cu antibiotice orale, antiinflamatoare sau antimicrobiene.
În completarea tratamentului în cabinet, pacientul va efectua acasă cu regularitate periajul după fiecare masă, va folosi ața dentară și apa de gură, dușul bucal, precum și o periuță cu dinții moi ori una electrică.