Cum ne afectează alinierea incorectă a danturii?
Tratamentul ortodontic reprezintă o abordare terapeutică complexă în anomaliile de aliniere și dezvoltare a danturii și maxilarelor, dar și a întregului ansamblu oro-facial.
• Alinierea incorectă a danturii și maxilarelor poate determina apariția unor probleme de sănătate, printre care a celor de respirație, care se manifestă prin sforăit sau apnee.
• Alinierea incorectă a maxilarelor cauzează, printre altele, îngustarea căilor respiratorii și/sau alunecarea înapoi a limbii și obstrucționarea acelorași căi. Corectarea anomaliilor constatate cu ajutorul aparatelor dentare înseamnă normalizarea respirației și dispariția simptomelor specifice.
• Alinierea incorectă a danturii, mai ales în cazul aglomerării dentare, poate cauza o respirație nazală defectuoasă și, prin urmare, o preponderentă a respirației pe gură și dezvoltarea subsecventă a alte probleme de sănătate. Îndreptarea dinților și crearea spațiului pentru alinierea corectă a acestora pe maxilare contribuie la normalizarea respirației și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.
Ce este apneea și cum poate fi tratată?
Tratamentul ortodontic poate fi o soluție eficientă pe termen lung atunci când vorbim despre tulburările de respirație în timpul somnului, cunoscute sub denumirea generică de apnee, atât în perioada copilăriei, cât și în viața adultă.
Apneea se manifestă prin oprirea și pornirea repetată a respirației în timpul somnului, care de cele mai multe ori poate fi cauzată de obstrucția sau dimensiunea redusă a cailor respiratorii.
Obstrucționarea căilor respiratorii în timpul somnului îngreunează respirația și determină apariția unor probleme de sănătate, cum ar fi sforăitul, starea de oboseală în timpul zilei, boli cardio-vasculare etc.
Tratamentul ortodontic, prin alinierea corectă a danturii și maxilarelor, contribuie la deschiderea corespunzătoare a căilor respiratorii și, implicit, la ameliorarea și vindecarea apneei. În anumite cazuri, medicul specialist ortodont poate recurge la folosirea unor dispozitive medicale care mențin mandibula și limba într-o poziție care ajută pacientul să respire corect în timpul somnului.
Tratamentele pentru copii
În perioada copilăriei, tratamentul ortodontic are ca scop dezvoltarea corectă și armonioasă a danturii și maxilarelor cu ajutorul aparatelor fixe sau a altor dispozitive medicale ortodontice.
Acestea, prin modul lor de funcționare contribuie la lărgirea căilor respiratorii și la dispariția problemelor de respirație. În unele cazuri, tratamentul ortodontic aplicat în copilărie este suficient pentru vindecarea apneei.
Tratamentele pentru adulți
Tratamentul ortodontic aplicat pacienților adulți cu apnee, având în vedere faptul că dezvoltarea osoasă este încheiată, poate fi mai complicat, în sensul aplicării mai multor metode terapeutice: aparate fixe, intervenții chirurgicale etc.
Cu toate acestea, chiar și simpla purtare a aparatelor dentare ajută în ameliorarea considerabilă a simptomelor specifice apneei, îmbunătățind astfel starea de sănătate a pacientului.
Pacienților cu apnee nu li se recomandă de obicei urmarea unui tratament ortodontic, ci schimbarea stilului de viață, reducerea greutății corporale, renunțarea la fumat, iar în cazurile severe folosirea unor dispozitive respiratorii în timpul somnului.
Medicul specialist ortodont este calificat să trateze anomaliile ansamblului oro-facial, prin urmare pacienții cu tulburări de respirație se pot adresa acestuia în vederea stabilirii tratamentului potrivit, în funcție de problemele constatate și de specificul fiecărui pacient în parte.
Bibliografie:
- AlAli, F. M., Alshehri, M. A., Al-Zoubi, I. A., & Alsaedi, M. I. (2020). Orthodontic treatment and sleep apnea: A review. Saudi Journal of Oral Sciences, 7(2), 72-77.
- Green, L., & Farrow, A. (2019). Orthodontics and obstructive sleep apnoea. British Dental Journal, 226(8), 601-607.
- Kiliaridis, S., & Katsaros, C. (2019). Orthodontics and obstructive sleep apnea in children: A review. European Journal of Orthodontics, 41(3), 229-236.
- Li, L., Li, W., Li, Y., Guo, H., & Zhou, Y. (2018). The role of orthodontic treatment in obstructive sleep apnea: A systematic review and meta-analysis. Sleep and Breathing, 22(4), 923-932.
- Pirelli, P., Saponara, M., Guilleminault, C., & Tinuper, P. (2019). Orthodontics and sleep-related breathing disorders: From research to clinical practice. Sleep Medicine Reviews, 43, 101-113.