Periuța electrică și aparatul dentar

Purtarea aparatelor dentare, montate de medicul specialist ortodont, presupune, în primul rând, urmarea unor reguli stricte de igienă dentară. Totodată, pacientul este învățat care sunt procedurile de urmat pentru curățarea corectă și eficientă a aparatelor dentare montate, fie ele fixe sau mobile, astfel încât să nu le fie afectată funcționarea și eficiența, dar și pentru a nu favoriza acumularea de placă bacteriană (cel mai mare inamic al sănătății dentare).

Există și temerea, răspândită printre pacienții cabinetelor ortodontice, și nu fără temei, de rupere sau desprindere a aparatelor dentare în timpul operațiunilor de curățare sau reglare. De aceea, medicul specialist ortodont își va instrui pacientul pentru executarea corectă a tuturor operațiunilor necesare în siguranță. Cât privește curățarea lor, orice periuță este bună dacă este folosită corespunzător.

Periuța electrică bună în timpul tratamentului ortodontic: mit sau realitate

Întrebarea din titlu are la origini o temere manifestă în legătură cu modul de funcționare a periuței electrice. Aceasta folosește vibrațiile (2500 – 7500/minut, în medie, în funcție de model) pentru a garanta o curățare în profunzime a danturii. Dar aceste vibrații sunt transmise capului de curățare, dotat cu peri fini, care asigură o curățare delicată. De aceea, medicul specialist ortodont recomandă pacienților care poartă aparate folosirea periuței electrice, care curăță concomitent atât dantura, cât și aparatele, mult mai eficient decât periuțele clasice.

Eficiența periuțelor electrice în curățarea aparatelor dentare este dată atât de modul de funcționare, cât și de faptul că reușesc să curețe eficient locurile greu accesibile, care sunt altfel predispuse pentru dezvoltarea plăcii bacteriene. Unele studii recente au demostrat că folosirea periuțelor electrice diminuează placa dentară existentă cu 11% după prima lună de utilizare, respectiv 21% după trei luni. Întrucât vibrațiile produse de aceste dispozitive ajută la eliminarea chiar și a celor mai mici particule aderente de pe suprafața dinților sau a aparatelor, ele sunt un instrument ideal pentru efectuarea unei igiene dotare corecte și complete.

Deoarece capetele periuțelor dentare electrice vibrează și, în același timp, efectuează și o mișcare de rotație, modul lor de întrebuințare în timpul perierii diferă de cel al periuțelor clasice. Medicul specialist ortodont își va instrui pacientul privitor la tehnica pentru utilizarea acestora cu eficiență maximă. Un alt avantaj al folosirii periuțelor dentare electrice este timpul redus pentru perierea completă a danturii și aparatelor în comparație cu periuțele clasice.

Prin urmare, pacienții purtători de aparate dentare pot folosi cu încredere periuțele electrice, la recomandarea și sub îndrumarea medicului specialist ortodont, pe toată perioada tratamentului.

 

Bibliografie:

https://www.orthodonticexprts.com/blog/can-you-use-electric-toothbrush-with-braces/

https://www.theorthodontists.com.au/blog/electric-toothbrush-or-manual-toothbrush-what-s-better-for-cleaning-your-braces

https://diamondbraces.com/braces/are-electric-toothbrushes-good-braces/