Cauze probleme ortodontice la copii

Adesea, problemele ortodontice la copii sunt asociate cu probleme de respirație. Spre exemplu, lipsa ventilației nazale determină o micșorare a maxilarului, care se manifestă prin diverse tipuri de mușcături încrucișate. Tendința de a respira pe gură și menținerea acesteia deschisă afectează atât postura acesteia, cât și creșterea, în sensul alungirii, care generează probleme suplimentare în vorbire, înghițire etc. De asemenea, respirația defectuoasă afectează somnul și creează numeroase alte probleme.

 

Ce se întâmplă atunci când avem probleme de respirație?

În general, problemele de respirație se manifestă prin respirația preponderent pe gură. Întrucât organismul nostru este alcătuit astfel încât respirația să se facă în principal pe nas, fapt care ajută la producerea oxidului de azot (necesar pentru buna funcționare a sistemului circulator, în principal inimă și vase de sânge) la trecerea aerului prin mucoasele nazale, respirația pe gură declanșează scăderea cantității acestuia în sânge, fapt care influențează negativ starea de sănătate.

Totodată, acest tip de respirație, cauzează o serie de probleme, cum ar fi: iritarea cronică a căilor respiratorii, creșterea riscului de apariție a cariilor, halenă, probleme gingivale, scăderea calității somnului, implicit probleme de comportament, anomalii în dezvoltarea structurii oro-faciale (deformări ale oaselor).
Printre simptomele problemelor de respirație se numără: dinți înghesuiți, uscăciune a buzelor, sforăit, gura menținută deschisă în timpul somnului, sinuzite, infecții frecvente ale urechii, astm, stări de oboseală etc.

Diagnosticare și tratament

Diagnosticarea timpurie a problemelor de respirație, precum și măsurile preventive au cele mai mari șanse de succes al tratamentului ulterior.

În jurul vârstei de 12 ani, creșterea craniului și a feței este definitivată în proporție de 80 – 90%. Din păcate, conform studiilor, la această vârstă copiii ajung pentru prima dată în cabinetul medicului ortodont.
Cel mai potrivit ar fi ca prima vizită la medicul specialist în ortodonție să se facă în după împlinirea vârstei de 7 ani, pentru a surprinde apariția dinților permanenți și depista eventualele anomalii ale acestui proces, precum și cele în dezvoltarea oro-facială.
La această vârstă este cel mai bine să fie aplicate tratamentele care să corecteze efectiv erorile de aliniament ale structurilor osoase, care să faciliteze dezvoltarea lor ulterioară normală și armonioasă.

Metodele de tratament sunt diverse și în funcție de anomaliile constatate. Astfel, scopul medicului ortodont este de a crea un echilibru armonios între structurile orale, astfel încât să fie eliminate/vindecate problemele diagnosticate.
Cu cât acest proces începe mai devreme în viață, cu atât el are rezultate mai bune pe termen lung. Respirația pe gură este reversibilă, dacă anomalia este diagnosticată devreme.
Tratamentul poate include purtarea unor aparate care să lărgească maxilarul, ceea ce va produce lărgirea cavității orale și deschiderea sinusurilor, ceea ce va face respirația nazală mult mai ușoară.

Dacă observați simptomele care trădează probleme de respirație, poate este bine să vă programați o vizită la cabinetul medicului ortodont.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1815296/
https://www.saacksorthodontics.com.au/2018/03/20/breathing-problems/
https://newparkortho.com/orthodontics-can-assist-in-treating-airway-issues/