Care sunt cauzele recidivei în tratamentul ortodontic
Recidiva în ortodonție este un subiect delicat, atât din perspectiva pacientului, cât și din cea a medicului specialist ortodont, mai ales că aceasta poate avea multiple cauze: întreruperea prematură a tratamentului, ignorarea de către pacient a recomandărilor post-tratament făcute de medicul specialist, sincope în purtarea retainerelor, experiența redusă a medicului, așteptările prea mari, înaintarea în vârstă, factorul genetic, pierderea unuia sau mai multor dinți, traumele, menținerea unor obiceiuri alimentare nefavorabile etc.
Cum se poate prevenit recidiva în tratamentul ortodontic
Cea mai bună cale de prevenție a recidivei post-tratament ortodontic este purtarea retainerelor fixe sau mobile, confecționate pentru specificul fiecărui pacient în parte.
Cu toate acestea, studii recente au demonstrat faptul că aproximativ jumătate din pacienții care au urmat un tratament ortodontic se confruntă cu un grad variabil de recidivă după 10 ani de la finalizarea tratamentului. Și aceasta pentru că există un grad de mișcare naturală/normală a dinților în alveolele dentare, determinată, în principal, de forțele care sunt exercitate asupra lor în timpul masticației.
Când este cazul să ne îndreptăm din nou către medicul ortodont
În cazul unora dintre pacienții care au beneficiat de pe urma unui tratament ortodontic anterior, mișcarea dinților în pozițiile avute înainte de tratament, adică recidiva, poate fi observată încă din primul an sau după unul sau mai mulți ani. Acesta este principalul motiv pentru care, în prezent, majoritatea medicilor specialiști în ortodonție recomandă purtarea retainerelor (fixe sau mobile) după finalizarea tratamentului propriu-zis.
Cu toate acestea, din diverse cauze, enumerate la începutul acestui articol, recidiva devine vizibilă și atunci pacientul este bine să caute ajutorul medicului specialist ortodont.
Ce trebuie să facă pacientul pentru păstrarea rezultatelor obținute
Pentru păstrarea rezultatelor obținute în urma tratamentului ortodontic este nevoie de timp și de implicare conștientă din partea pacientului. Acesta este îndemnat să anunțe medicul specialist de fiecare dată când observă că ceva este în neregulă cu dinții sau dantura, în general, mai ales atunci când observă deplasarea/mișcare vreunui dinte.
De cele mai multe ori, recidiva ușoară poate fi tratată prin montarea sau confecționarea unor noi retainere. În cazurile mai complexe, se impune montarea unor noi aparate dentare. În acest caz putem vorbi despre re-tratament ortodontic.
Beneficiile acestei abordări sunt similare oricărui tratament ortodontic și au ca scop principal sănătatea orală a pacientului. De asemenea, re-alinierea danturii readuce zâmbetul frumos pe chipul persoanei afectate de recidivă și contribuie la restabilirea stimei de sine.
Tratamentul ortodontic în cazul recidivei are o durată mai mică decât cel inițial, prin urmare și costurile sunt mai reduse. Toate aceste motive sunt de natură să-i încurajeze pe cei afectați de recidivă post-tratament ortodontic să opteze cu deplină încredere pentru soluția re-tratamentului.
Posibilitatea recidivei în cazul tratamentului ortodontic poate genera îngrijorare în mintea pacientului, dar acesta trebuie să știe că există soluții atât pentru evitarea recidivei, cât și pentru tratamentul cu succes al acesteia.
Bibliografie:
https://westfallorthodontics.com/touch-up-treatment-for-orthodontic-relapse/
https://www.orthodonticsbyjackie.ie/orthodontic-relapse/
https://www.guelphdentist.com/orthodontic-relapse-causes-what-to-do/
https://fredericksburgorthodontics.com/orthodontic-treatment-to-repair-relapse/