Corectarea poziției dinților
Mentalitatea comună asociază noțiunea de ortodonție cu purtarea aparatelor dentare. Într-adevăr, majoritatea tratamentelor dentare aplicate de medicul specialist ortodont presupune purtarea unui tip de aparat dentar. Acesta pentru că scopul principal al tratamentului, respectiv al aparatului (aparatelor), este corectarea anomaliilor constatate la nivelul ansamblului oro-facial.
Procesul de corectare implică aplicarea unor forțe variabile asupra anumitor dinți, sau a oaselor maxilarelor, astfel încât aceștia să fie aduși în poziția dorită și să se creeze spațiu pe maxilare, concomitent cu dezvoltarea armonioasă a acestora din urmă (afirmație valabilă în cazul aplicării aparatelor dentare în perioada de creștere, la copii).
De ce apar dureri în momentul purtării aparatului dentar
După cum am mai afirmat, majoritatea pacienților care poartă aparate resimte durere asociată cu purtarea aparatelor dentare. De intensități diferite, această durere este influențată de mai mulți factori (sensibilitate personală, vârstă, sex etc.) și se află în legătură directă cu deplasarea controlată a dinților.
Durerea se manifestă, de obicei, după fixarea aparatelor dentare și este, de cele mai multe ori, de intensitate mică spre medie și de scurtă durată. Durerea resimțită de pacient în timpul purtării aparatelor dentare poate fi cauzată și de acumularea de placă bacteriană în urma unei igiene precare, care duce la demineralizarea porțiunilor dentare afectate și la apariția cariilor.
De asemenea, durerea poate fi resimțită și cu prilejul reglării aparatelor dentare și este în strânsă legătură cu presiunea exercitată asupra danturii.
Cele mai comune remedii pentru durerile cauzate de purtarea aparatelor dentare sunt:
- De cele mai multe ori, pacienții apelează la auto-medicație în astfel de situații, dar este bine ca aceștia să se consulte cu medicul specialist sau cu farmacistul înainte de folosirea oricărui tip medicament. De obicei, medicul ortodont oferă pacientului indicații despre remediile medicamentoase disponibile în cazul manifestării durerilor dentare asociate cu purtarea aparatelor. Analgezicele sub formă de pilule, unguent sau spray sunt cea mai rapidă și eficientă metodă de reducere a durerii.
- Aplicarea de gheață la exteriorul obrazului, peste zona afectată de durere, contribuie la reducerea inflamației și la ușurarea acesteia. De asemenea, ingerarea unui pahar de apă rece poate diminua o parte din durerea resimțită.
- Clătirea gurii cu apă călduță sărată are același efect ca aplicarea de gheață sau apă rece. De asemenea, diverse ceaiuri de plante.
- Consumarea de alimente moi, concomitent cu evitarea celor tari, crocante sau lipicioase reduce presiunea exercitată asupra aparatelor în timpul masticației, implicit asupra dinților.
- Ceara dentară. Folosirea acestui remediu este indicată pentru combaterea durerilor produse de părțile metalice ale aparatelor, care intră în contact cu țesuturile moi (obraji, buze, limbă, gingii), provocând astfel iritații și chiar răni. Ceara dentară este un produs sigur și eficient, asemănător cerii de albine, compus din ceară de albine purificată sau parafină, precum și din alte substanțe, care-i conferă un gust sau miros plăcute, pentru a o face mai ușor de acceptat și folosit de către pacienț
- Masajul gingiilor. Acest remediu presupune masarea gingiilor de către pacient, cu ajutorul degetelor, folosind mișcări ușoare, circulare, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor.
- Păstrarea unei igiene dentare stricte. Medicul specialist ortodont va instrui de fiecare dată pacientul privitor la măsurile de igienă pe care acesta trebuie să le respecte pentru a preveni acumularea de placă bacteriană, responsabilă pentru deteriorarea în timp a stării de sănătate orală. Aceste măsuri trebuie aplicate cu strictețe, astfel încât atât dantura, cât și aparatele să fie în cea mai bună stare de curățenie.
- Răbdarea. Există situații în care este necesară folosirea mai multor metode de ușurare a durerii provocate de purtarea aparatelor dentare. Uneori, durerea poate reveni, în funcție de mai mulți factori, inclusiv sensibilitate crescută a unor persoane. De aceea, pacienții trebuie să se înarmeze cu răbdare și perseverență, totodată să colaboreze cu medicul specialist și, astfel, chiar și pentru cazurile mai dificile va fi identificată o rezolvare.
Bibliografie: