De ce e importantă pentru dinții sănătoși

Respirația corectă poate avea un impact pozitiv asupra sănătății orale în mai multe moduri.
În articolul ce urmează voi explica de ce este importantă respirația corectă pentru menținerea unor dinți sănătoși și cum poate influența aceasta diverse aspecte ale sănătății orale.

Unul dintre primii factori care influențează sănătatea dentară este modul în care respirăm – prin nas sau prin gură.

* Pe de o parte, respirația orală poate duce la uscarea gurii, un factor care contribuie la dezvoltarea bacteriilor dăunătoare și, implicit, a cariilor dentare.
În această ordine de idei, remarcăm faptul că saliva joacă un rol esențial în menținerea sănătății orale. Aceasta ajută la neutralizarea acizilor, la curățarea resturilor alimentare și la combaterea microorganismelor dăunătoare. Respirația corectă ajută la menținerea unui flux salivar adecvat, prevenind astfel uscarea gurii și promovând sănătatea dentară.

* Pe de altă parte, respirația nazală este considerată mai benefică, deoarece filtrează și umezește aerul înainte de a ajunge la plămâni, și de asemenea, ajută la menținerea unui pH oral neutru. Totodată, respirația nazală adecvată poate preveni dezvoltarea unei mușcături deschise, o problemă ortodontică în care dinții din față nu se întâlnesc atunci când gura este închisă.
Respirația nazală poate, de asemenea, să prevină sau să corecteze dezvoltarea unei mușcături încrucișate, în care maxilarul superior este prea îngust comparativ cu maxilarul inferior.

Respirația corectă poate influența dezvoltarea maxilarului la copii. O respirație adecvată prin nas promovează o creștere și dezvoltare armonioasă a maxilarului, prevenind astfel problemele ortodontice pe termen lung.
Copiii care respiră corect prin nas vor avea șanse mai mari de a dezvolta maxilare bine formate și un aliniament dentar corect.
Pe de altă parte, respirația orală poate contribui la dezvoltarea anormală a maxilarelor și determinarea unor probleme de aliniament dentar.
Practicarea tehnicilor de respirație poate ajuta și la reducerea stresului, care este cunoscut ca fiind un factor de risc pentru bruxism (strângerea și scrâșnirea dinților). Prin reducerea stresului și promovarea unei respirații corecte, indivizii pot preveni uzura prematură a dinților și alte probleme dentare asociate.

Poziționarea corectă a limbii este și ea un factor important pentru o ocluzie dentară sănătoasă și pentru prevenirea problemelor ortodontice. Când respirăm corect, limba se poziționează în mod natural în partea superioară a gurii, oferind suport pentru maxilar și ajutând la menținerea aliniamentului corect al dinților. Poziționarea incorectă a limbii, adesea asociată cu respirația orală, poate contribui la apariția unor probleme ortodontice.

Așadar, este evident că respirația corectă este un element crucial pentru menținerea sănătății orale.
Prin promovarea respirației nazale, menținerea unui flux salivar adecvat și practicarea tehnicilor de respirație relaxantă, oamenii pot îmbunătăți sănătatea dentară și preveni multe probleme dentare comune.
Prin înțelegerea și corectarea modului de respirație, pacienții pot îmbunătăți semnificativ rezultatele tratamentului ortodontic și pot contribui la obținerea unei danturi mai sănătoase și mai funcționale.

Consultarea unui medic specialist ortodont ajută pacienții să înțeleagă mai bine cum poate influența respirația corectă alinierea danturii și sănătatea, în general. Împreună cu tratamentul ortodontic adecvat, respirația corectă poate contribui semnificativ la o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos pe termen lung.