Respirația pe gură poate fi cauza multor afecțiuni

Inspirați, expirați! De mai multe ori. Și observați: cum respirați, pe nas sau pe gură. Respirația pe gură poate fi privită ca o preocupare neimportantă, însă când aceasta devine un obicei, pot apărea diferite probleme de sănătate orală.

De exemplu, pentru că în timpul acesteia intră aerul în cavitatea bucală, gura se usucă, cum se zice în limbaj comun. Ceea ce înseamnă o creștere a numărului de bacterii. Ceea ce, cu timpul, generează probleme precum: carii, respirație urât mirositoare, boală parodontală și altele. În afară de acestea, poate e bine să știți că există o legătură importantă între probleme dentare, forma feței, probleme cu somnul și probleme de învățare, iar cauza comună este respirația orală.

Probleme ortodontice apărute din cauza respirației orale

Se mai întâmplă ceva în timpul respirației orale: o nouă poziție posturală a mandibulei care afectează modelul de creștere a acesteia și așa apare fața lungă. Mai apar probleme de vorbire, și probleme de deglutiție. Copilul respirator oral are musculatura facială hipotonă, tegumentele palide, narinele sunt înguste, cavitatea bucală întredeschisă lasă sa se vadă incisivii superiori proeminenți, iar fața in ansamblul ei are un aspect alungit. Datorită tulburărilor de respirație și deglutiție, bolta palatină și arcada dentară maxilară suferă un proces de îngustare și alungire, ceea ce duce la sindromul de compresie de maxilar. În cazuri mai severe pot fi afectate creșterea si dezvoltarea generală.

Aveți întrebări? Contactați-ne la smile@ancaoltean.ro sau la 0754.341.179

Riscuri pentru copiii care respiră pe gură

În general, adulții și copiii respiră pe gură când nu pot respira confortabil pe nas. Căci uneori noi toți o facem, din cauza alergiilor ori a răcelilor, ori când facem sport.

O legătură între respirația orală cronică la copii și schimbările în forma feței și aliniamentul dinților a fost demult demonstrată. Studii numeroase recente au oferit evidențieri pentru a susține această relație. Un studiu din 2016 pe 3,000 de copii a ajuns la concluzia că această respirație poate schimba modelul creșterii feței și poate cauza probleme de mușcătură. De fapt, mulți dintre copiii cu o astfel de respirație ajung în cabinetele medicilor ortodonți cu probleme dentare și de creștere osoasă.

Care este tratamentul pentru un copil cu respirație orală și probleme ortodontice?

Tratamentul acestor probleme necesită intervenție multidisciplinară: medic dentist, medic ortodont, ORL-ist – toți aceștia trebuie să intervină pentru corecturile necesare. Intervenția medicului ortodont constă în tratament de specialitate prin dilatarea maxilarului pentru a normaliza creșterea acestuia, alinierea armonioasă a dinților si restabilirea echilibrului ocluzal (corectarea mușcăturii) si a profilului facial. Tratamentul ortodontic poate rezolva probleme cu mușcătura, dimensiunile maxilarului, dinții strâmbi și respirația orală.

Dacă respirația orală este depistată și corectată în copilărie, anomaliile dentare pot fi evitate. În stadii avansate din dezvoltarea copiilor, multe efecte dăunătoare ale respirației orale pot fi rezolvate cu tratament ortodontic. Desigur, e important ca pentru fiecare caz particular să fie identificate cauzele, ca tratamentul să fie cel potrivit.

Dacă cei mici continuă să respire pe gură pentru că pur și simplu așa le e mult mai natural, e posibil să aibă nevoie de terapie miofuncțională orofacială (OMT). Acest tip de terapie înseamnă reeducarea mușchilor orali și faciali care pot ajuta copiii să corecteze disfuncționalitățile legate de poziția limbii, Prin exersare, modificare comportamentală și exerciții de susținere, OMT ajută copiii să învețe și să mențină postura corectă pentru respirație și pentru a ține gura închisă în timpul respirației.

Tratarea respirației orale timpuriu, înainte de creșterea masivă din perioada adolescenței, poate preveni efectele indezirabile ale creșterii faciale, dezvoltarea maxilarelor și alinierea dinților. Acest lucru ajută copiii să evite problemele sociale și de învățare.

Contactează-ne

Solicită o programare.

14 + 5 =