Provocările specifice medicului ortodont

Având în vedere că ortodonția este o specializare a medicinii dentare, iar cabinetele dentare, pentru ochii unui nespecialist, nu prezintă mari diferențe, profesia de medic ortodont nu este atât de bine cunoscută publicului larg. Abia atunci când pacientul are nevoie de tratament de specialitate, acesta înțelege care sunt diferențele dintre cele două profesii. Ca orice profesie, și cea de medic specialist se confruntă cu provocări specifice. O parte dintre acestea vor fi expuse în continuare. Am ales, pentru ușurința înțelegerii lor, să le împart în trei categorii: provocări generale, provocări specifice și provocări generate de pandemia COVID-19. Listele nu sunt exhaustive, ci ele reprezintă doar o parte importantă a provocărilor întâlnite în decursul activității mele profesionale.

Provocări generale:

1. Grija pentru administrarea cabinetului medical, în cazul în care medicul este proprietarul acestuia, cu tot ceea ce înseamnă procesul de management (venituri, cheltuieli, achiziții de materiale sau ustensile, salariile angajaților, întreținere, reparații etc.).

2. Constituirea și păstrarea unei echipe de lucru motivate (asistent/asistenți, front desk etc.).

3. Păstrarea echilibrului între viața profesională și cea personală (păstrarea unui timp pentru familie, pentru deconectare, relaxare etc.).

4. Dezvoltarea competențelor de comunicare, atât cu echipa, cât și cu pacienții.

5. Planificarea câștigurilor, atingerea și chiar depășirea acestora, precum și identificarea unor surse de câștig pasiv.

6. Planificarea investițiilor în aparatura din cabinet.

7. Planificarea investițiilor în dezvoltarea continuă a medicului – întrucât trebuie ținut pasul cu noile tehnologii și progresul pe care medicina îl face de la an la an.

Provocări specifice:

1. Tratarea supraaglomerării dentare, care se manifestă prin „înghesuirea” dinților, care poate varia de la moderată la severă, fiecare cu modul specific de abordare. Un medic ortodon bun trebuie să fie foarte atent și să nu se grăbească în a lua decizii radicale (cum ar fi extracțiile), înainte de a încerca abordări reversibile.

2. Corectarea diverselor tipuri de mușcături, dar mai ales a celor încrucișate, care pot fi de la simple (implică doar dinții), la complexe (implică dezvoltarea maxilarelor și relația cu oasele feței).

3. Tratarea erupțiilor anormale (ectopiile), în principal ale molarilor, care afectează, conform unor studii, 3% din populație. Tratarea din timp a acestora are șanse mari de reușită.

4. Pierderea prematură a molarilor și reducerea spațiului pe maxilar. De obicei această condiție este tratată prin aplicarea unor aparate care forțează păstrarea spațiului necesar pentru dezvoltarea corectă a celorlalți dinți.

5. Extragerea selectivă a dinților temporari și controlarea pe cât posibil a eruperii corecte a celor permanenți.

6. Tratarea prognatismului, retrognatismului, precum și a variațiilor acestora.

7. Aplicarea corectă a aparatelor dentare, reglarea acestora și urmărirea evoluției tratamentului, până la atingerea scopului acestuia.

Provocări în timpul pandemiei de COVD-19:

1. Suspendarea vizitelor ne-esențiale la cabinetul medicului specialist.

2. Efectuarea consultațiilor la distanță, fie prin telefon, fie prin intermediul fotografiilor sau filmărilor efectuate de pacient și trimise medicului prin mijloacele electronice de comunicare.

3. Instruirea pacienților în vederea efectuării de către aceștia a operațiunilor de întreținere și reglare simple.

4. Efectuarea consultaților urgente și absolut necesare doar cu screening prealabil și reducerea la minim a producerii de aerosoli, concomitent cu folosirea echipamentului complet de protecție.

5. Respectarea întocmai a procedurilor de sterilizare și dezinfectare.

Multe dintre aceste provocări sunt comune breslei medicale, din care specialistul ortodont face parte. Expunerea celor specifice specializării contribuie la conștientizarea locului pe care acest medic îl ocupă în cadrul profesiei de medic. Totodată, ele contribuie la o mai bună cunoaștere a medicului ortodont de către pacient.

Bibliografie:
https://orthodontics.com/5-common-challenges-dental-professionals-face/
https://decisionsindentistry.com/article/10-orthodontic-challenges-primary-mixed-dentition/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7571895/

Cauți un ortodont bun în București?

Solicită o programare.

13 + 10 =