Ce aparate dentare sunt căutate în prezent?

Cererea crescândă de tratamente ortodontice, alimentată în mare parte de creșterea exponențială a impactului social-media în viața personală, a contribuit la dezvoltarea metodelor de tratament și la identificarea unor soluții mult mai practice pentru corectarea anomaliilor constatate

Între diversele tipuri de dispozitive folosite de medicul specialist ortodont se află și aparatele linguale. Folosite încă din anii 70, aparatele linguale clasice au beneficiat de atenție din partea medicilor specialiști, în sensul simplificării montajului și reducerii efectelor colaterale pe care acestea le produceau.

Aparatele de tip aligner

Cererea crescută pentru tratamente ortodontice a determinat orientarea către aparatele de tip aligner (unele studii au arătat o creștere de 89% a cererii pentru astfel de aparate în 2021, raportată anii anteriori), întrucât aparatele linguale clasice creează disconfort în timpul vorbirii și masticației.
Cu toate acestea, dacă în cazurile mai ușoare, folosirea aparatelor turnate de tip aligner își demonstrează eficiența, în celelalte cazuri, este necesară o abordare de tip hibrid, care implică folosirea aparatelor linguale în primă fază, urmate de purtarea celorlalte în fazele următoare, astfel încât disconfortul pacientului să fie redus la minimul necesar.

Despre aparatele linguale

Folosirea noilor tehnologii în confecționarea și aplicarea aparatelor linguale a determinat atât creșterea eficienței acestora, cât și reducerea semnificativă a volumului, implicit a disconfortului cauzat pacientului purtător.
Aparatele linguale moderne sunt fixate pe interiorul arcului dentar, fără elemente vizibile în exteriorul acestuia. Confecționarea lor din materiale translucide, transparente sau de culoarea danturii le face practic invizibile, în timp ce aplicarea lor pe dantură crește eficacitatea tratamentului.
După cum am afirmat anterior, montarea lor este recomandată în cazurile de aglomerare dentară severă, spațiere dentară și mușcătură anormală.
De asemenea, pot fi montate aparate linguale de dimensiuni reduse, pentru îndreptarea dinților frontali.

Montarea aparatelor linguale implică aplicarea unor reguli stricte de igienă și alimentație, asemănătoare celorlalte aparate fixe.
Astfel, pacientul trebuie să evite consumarea alimentelor tari sau lipicioase și trebuie să asigure igiena aparatelor, care montate pe interiorul danturii necesită atenție în procesul de curățare.
Chiar și confecționate la comandă, ele necesită o perioadă de adaptare din partea pacientului, dar mult redusă față de tipurile clasice de aparate.

În prezent, există mai multe tipuri de aparate linguale moderne, care pot fi confecționate exact pe măsura pacientului și din materiale hipoalergenice, astfel încât impactul asupra cavității orale să fie minim.
Prin prisma evoluției lor și a modului de folosire, aparatele linguale moderne asigură aspectul estetic al tratamentului ortodontic, acestea fiind practic invizibile.
Astfel, aparatele moderne de acest tip sunt eficiente, sigure și mult mai ușor de suportat.

Bibliografie:

https://www.nature.com/articles/s41415-023-5451-3
https://www.orthodonticgallery.com/pros-and-cons-of-lingual-braces/
https://thesmilepractice.com/lingual-braces.html
https://www.clinicadentalgrossdentistas.com/en/lingual-orthodontics/