Avantaje și dezavantaje pentru folosirea ceramicii în confecționarea aparatelor dentare
Ceramica este un material versatil, ușor de modelat și, prin urmare, de folosit în confecționarea aparatelor dentare, chiar dacă nu este atât de rezistent în timp ca metalul. Printre avantajele folosirii ceramicii în confecționarea aparatelor fixe este și rezistența acesteia la acțiunea compușilor chimici din alimentație, precum și faptul că are o toxicitate scăzută pentru om, prin urmare pericolul de a genera o reacție nedorită în organism este minim.
Deoarece elementele aparatelor ceramice pot fi confecționate într-o gamă variată de culori, inclusiv transparente, acestea au ajuns să fie printre cele mai solicitate tipuri de aparate fixe dentare, mai ales de către pacienții tineri sau cei care lucrează mult cu publicul. Creșterea importanței social-media din ultimii ani, a determinat de asemenea o creștere a cererii în acest sens, indiferent de vârstă. Ca mod de montare și funcționare, aparatele ceramice nu diferă de cele clasice, ba chiar am putea să le numim aparate clasice cu elemente ceramice.
Aparatele dentare din ceramică se pot păta
Având în vedere faptul că aceste aparate pot avea culoarea danturii pacientului sau pot fi transparente (atât brackeții, cât și firele metalice), medicul specialist ortodont va recomanda pacientului să acorde o atenție deosebită curățării acestora, dar și alimentației. Atunci când abordăm posibilitatea pătării aparatelor ceramice, trebuie să avem în vedere cele două componente principale ale acestora, anume brackeții și firele. În general, brackeții sunt mai rezistenți la pătare, mai ales cei transparenți, iar firele sunt cele care se pătează mai ușor.
Cu toate acestea, regulile de curățare și igienă vor fi aceleași, pentru întregul aparat, întrucât pătarea unuia sau mai multor elemente componente afectează estetica aparatului în sine. Ca acțiune mecanică, pacientul trebuie să efectueze perierea danturii și a aparatelor după fiecare masă, să folosească ața dentară și apa de gură, de asemenea.
Ce alimente trebuie evitate pentru a nu păta aparatul dentar din ceramică
Ca regim alimentar, medicul specialist ortodont va recomanda pacientului consumarea cu moderație sau evitarea consumării alimentelor care au potențial de pătare a aparatelor, cum sunt: sfecla, roșiile, cafeaua, ceaiul negru, vinul roșu, turmericul, sos de soia, fructele de pădure (mure, afine) etc. Totodată, medicul va recomanda evitarea fumatului, obicei cunoscut pentru pătarea danturii. Pentru întreținerea corectă a aparatelor, pacientul va fi îndemnat să aibă la îndemână un kit de curățare dentară (periuță, pastă de dinți, ață dentară, apă de gură).
Dacă perierea dinților nu se poate efectua imediat după masă, este recomandată măcar clătirea gurii cu apă curată, pentru îndepărtarea resturilor de mâncare cu potențial de pătare. În cazul în care pacientul constată pătarea accidentală a aparatelor, acesta trebuie să se adreseze medicului specialist, care va oferi pacientului cea mai bună soluție în acest sens.
Bibliografie:
https://www.perfectsmilesorthoalexandria.com/braces/do-ceramic-braces-stain/
https://www.irisdental.com.au/media-centre/do-clear-braces-get-stained/
https://www.manchesterorthodontics.co.uk/blogs/articles/do-ceramic-braces-turn-yellow