După cum am afirmat într-unul dintre articolele anterioare, deși toți medicii specialiști în ortodonție sunt și dentiști, nu toți medicii dentiști sunt și specialiști în ortodonție. Acesta este principalul motiv pentru care este bine ca pacienții cărora li s-au recomandat tratamente ortodontice să caute să obțină și o a doua opinie.

Totodată, există deosebiri și între medicii specialiști, care ajung să-și dezvolte în timp propriile opinii cu privire la tratamentele aplicabile fiecărui pacient în parte.

Un studiu din 2017 (https://www.yalemedicine.org/news/second-opinions) a ajuns la concluzia că 21% dintre pacienții care au cerut o a doua opinie au primit un alt diagnostic, iar 66% au beneficiat de o diagnosticare mult mai precisă. În ortodonție, medicii specialiști pot avea abordări diferite ale aceleiași probleme sau pot stabili un alt diagnostic, în funcție de experiență și specializările suplimentare.

De asemenea, nu toți medicii specialiști folosesc aceleași metode de tratament sau aceleași instrumente. Unii pot beneficia de ultimul tip de aparatură medicală, în timp ce alții se vor folosi de mijloace tehnologice clasice. Este posibil să găsiți medici specialiști care nu folosesc ultimele tipuri de aparate dentare, despre care este foarte posibil nici să nu fi auzit, depinde mult de deschiderea fiecăruia pentru formarea continuă în această disciplină.

Când este indicat să caut o a doua opinie?

Este indicat să căutați o a doua opinie atunci când nu sunteți sigur dacă medicul stomatolog care v-a recomandat un tratament ortodontic este și specializat în ortodonție. Aceasta se întâmplă tocmai pentru că mulți dintre medicii stomatologi pot recomanda purtarea unor aparate dentare care să rezolve problemele minore constatate.

Dar există și cazuri în care problemele ortodontice sunt mai dificil de abordat, necesitând părerea unui specialist. Spre exemplu, am întâlnit pacienți cărora medicul stomatolog le recomandase extracția mai multor dinți sau intervenții chirurgicale pentru rezolvarea unor probleme ortodontice care puteau fi rezolvate fără astfel de operațiuni. În astfel de cazuri, a doua opinie are rolul de a stabili cu exactitate natura afecțiunii, dar și pașii de urmat în tratarea acesteia. De cele mai multe ori, a doua opinie implică analize mai amănunțite, o re-examinare a pacientului și un tratament țintit, dacă nu cu totul un altul.

Iată, pe scurt, câteva dintre situațiile în care ar trebui să solicitați o a doua opinie:

  • Medicul stomatolog v-a recomandat multiple extracții, înainte de a începe un tratament ortodontic;
  • V-au fost recomandate îmbunătățiri estetice ale danturii (fațetele dentare, implanturi etc.), pentru corectarea problemelor acesteia;
  • Nu sunteți sigur(ă) că tratamentul recomandat de medicul specialist este cel mai potrivit problemelor dumneavoastră;
  • Vă faceți griji din cauza costurilor mari ale tratamentului oferit;
  • Nu aveți încredere în medicul specialist care v-a diagnosticat problema;
  • V-a fost recomandată o intervenție chirurgicală asupra maxilarului sau mandibulei.

Cum să fiți siguri că cereți a doua opinie cui trebuie?

În primul rând, trebuie să va asigurați că vă adresați unui medic specialist calificat și cu experiență. Programați-vă din timp, pentru că astfel de medici au programul încărcat. De obicei, aceștia au cabinete proprii, cu toate dotările necesare activității specifice.

Atunci când vizitați cabinetul, fiți atenți ca acesta să fie curat, modern și să aibă un aspect profesional. De asemenea, asigurați-vă că personalul este echipat corespunzător și că sunt folosite echipamentele de protecție specifice meseriei (uniformă medicală, părul tuns scurt sau strâns la spate, mască facială, vizetă, mănuși medicinale). Dacă remarcați instrumente murdare sau ruginite, mizerie pe jos, echipament vechi etc. este mai bine să plecați de acolo.

Un alt aspect important este amabilitatea de care dau dovadă personalul medical și cel auxiliar. Într-un cabinet pe care ar urma să-l vizitați periodic câțiva ani, este de preferat să existe personal amabil, zâmbitor și gata oricând să rezolve posibilele probleme apărute.

Medicul specialist știe că interacțiunea cu pacientul este foarte importantă în obținerea celor mai bune rezultate, indiferent de tratamentul propus, de aceea un bun specialist va fi întotdeauna pregătit să răspundă, chiar și de mai multe ori, cu zâmbetul pe buze oricăror nelămuriri din partea acestuia. Dacă nu sunteți siguri de renumele unui medic, căutați păreri/opinii despre acesta online sau printre cunoscuți. Fiți atenți totuși la comentariile negative, unele dintre acestea pot fi false.

Ce mai bună metodă pentru a vă hotărî dacă un medic ortodont specialist este potrivit pentru a vă oferi o a doua opinie avizată este să-l cunoașteți personal.

BIBLIOGRAFIE:
https://diamondbraces.com/tips/second-opinion/
https://www.razdolsky.com/blog/2012/04/importance-of-second-opinions-for-orthodontic-treatment
https://www.orthodonticslimited.com/orthodontists/4-reasons-get-orthodontists-second-opinion/