Ce este sigilarea dinților

Sigilarea dinților este o practică des folosită astăzi de medicii dentiști, motivați mai ales de necesitatea prevenirii apariției precoce a cariilor dentare. Prin urmare, aceasta este o formă de prevenție. Însă, această practică are și limitările ei: nu poate fi aplicată oricărui pacient și în orice situație. În procesul de sigilare a dinților se folosesc materiale sintetice, care aderă la suprafața dinților, în special a molarilor și premolarilor, și acoperă adânciturile naturale ale acestora (unde, de obicei, periuța de dinți nu ajunge), cu scopul de a împiedica acumularea plăcii dentare, care contribuie la formarea cariilor.

După cum am afirmat deja, această tehnică are limitările ei. Spre exemplu, există cazuri în care sigilarea captează bacterii dăunătoare între materialul folosit și suprafața dinților tratați, fapt ce conduce la dezvoltarea ulterioară a unor carii. De asemenea, întrucât materialul folosit la sigilare se aplică într-un strat foarte subțire (altfel ar duce la umplerea adânciturilor naturale), acesta se poate deteriora (crăpa, măcina), devenind o sursă de captare și reținere a bacteriilor care generează cariile dentare. Cu toate acestea, beneficiile acestei metode de prevenție a cariilor dentare la copii depășesc eventualele neajunsuri.

Când este recomandată sigilarea dinților

Așadar, cea mai indicată perioadă din viață pentru sigilarea dentară este cea a copilăriei, pentru că, în general, în copilărie apar cele mai multe carii. Ideal ar fi ca sigilarea să se facă atunci când apar molarii, iar suprafața lor devine în întregime vizibilă. De cele mai multe ori, aceste momente sunt greu de surprins de medicul specialist, din cauza faptului că părinții nu-și duc copiii la control imediat ce apare un dinte nou. De aceea, atunci când medicul ia decizia să aplice metoda sigilării, înainte de aplicarea materialului curăță suprafața dintelui cu ajutorul unor instrumente fine, special folosite pentru înlăturarea bacteriilor acumulate, dar și pentru asigurarea unei aderențe durabile. Apoi dintele este menținut uscat și se aplică pe suprafața lui un amestec coroziv, care mărește aderența acesteia. La final, este aplicat materialul sigilant (de obicei un polimer) și fixat cu ajutorului unei lumini puternice (este folosită o lampă specială).

Materialele de sigilare sunt sigure

În ceea ce privește materialele folosite pentru sigilare, acestea nu sunt atât de rezistente ca cele utilizate în procesul de plombare a dinților, de aceea după câțiva ani (în medie cinci) eficiența lor scade și trebuie făcută o evaluare de către medicul specialist. De asemenea, dat fiind faptul că materialele folosite pentru sigilare sunt polimeri, adică plastic, este foarte posibil ca acestea să conțină cantități infime de bisfenoli (substanțe dăunătoare sănătății). Însă, studiile efectuate în decursul anilor, mai ales în SUA, au demonstrat faptul că impactul acestora asupra sănătății individului, atunci când ele sunt prezente în astfel de materiale este aproape inexistent. Prin urmare, materialele sigilare sunt sigure.

Iată câteva beneficii ale sigilării dentare: previne apariția cariilor; metoda folosită este rapidă și nu necesită efort din partea pacientului; îmbunătățește igiena dentară; este mai ieftină decât aplicarea plombelor; nu necesită îngrijiri ulterioare în afara igienei dentare obișnuite.

Minusuri: nu sunt durabile în timp (maxim 5 ani); în unele cazuri, pot apărea carii sub ele; nu pot fi aplicate oricui; nu pot fi sigilați dinții deja plombați, precum și cei cariați.

Folosirea acestei metode este decisă numai de către medicul specialist în funcție de vârsta, starea danturii și riscurile de sănătate dentară evaluate pentru fiecare pacient în parte.

Află și care sunt cele „7 semne–avertisment la copilul de 7 ani” pentru a ști dacă e nevoie să poarte aparat dentar.

Bibliografie:
http://www.acnponline.org/are-dental-sealants-safe/
https://kitchenerfamilydentist.com/blog/our-amazing-5-point-guide-to-dental-sealants/

Contactează-ne

Solicită o programare.

11 + 9 =