Strungăreața la copii – sunt semne de îngrijorare?
Strungăreața se mai numește în termeni medicali diastemă. Este vorba despre spațiul dintre incisivii frontali, care poate varia ca dimensiune de la persoană la persoană. Cât privește apariția strungăreței la copii, aceasta la 90% din copii se corectează după pierderea dinților de lapte. Odată cu creșterea dinților definitivi aceasta dispare și nu mai reapare.
Multe persoane se întreabă despre cauzele apariției strugăreței, așa cum pe mulți nu îi deranjează acest aspect și nu doresc să îl remedieze. Pentru cei care însă sunt preocupați de el, e bine să știe că există niște cauze care favorizează apariția strungăreței. Există pe de o parte o diferență între lățimea dinților și mărimea maxilarului, care poate fi mai mare pentru acea dimensiune a dinților sau dinții sunt mai mici (microdonție). Aici intervine factorul genetic, de cele mai multe ori. Copilul poate moșteni de la unul dintre părinți aceste caracteristici.
La copii, apariția strungăreței e favorizată și de obiceiurile vicioase, precum suptul prelungit al degetului ori al tetinei sau rosul creioanelor. O deglutiție defectuoasă favorizează și ea apariția spațierilor interdentare.
Citește și articolul „Ortodonția la copii: 7 semne – avertisment la copilul de 7 ani”
Consult periodic la medicul stomatolog poate preveni afecțiuni grave
Printre cauzele care stau la baza apariției strungăreței se află și diferite afecțiuni gingivale netratate la timp și corect, ceea ce duce la deplasarea dinților. Boala parodontală, căci despre ea este vorba, face ca dinții să se depărteze în timp. De aceea, consultul periodic la medicul stomatolog trebuie efectuat, protezarea spațiilor rezultate în urma extracțiilor dentare pentru ca dinții adiacenți să nu sufere deplasări, igienizarea periodică pentru ca genul acesta de probleme să fie remediat rapid, fără consecințe în planul migrării dinților.
Unele persoane simt strungăreața ca pe un element de brand personal, pe câtă vreme altele o consideră deranjantă și doresc să scape de ea. Este o decizie personală, ceea ce trebuie să știți este că e posibilă corectarea cu ajutorul ortodonției, indiferent de vârstă. Desigur, e importantă și dimensiunea creată în timp între cei 2 dinți, precum și starea de sănătate orto-dentară.
Aveți întrebări? Contactați-ne la smile@ancaoltean.ro sau la 0754.341.179
Cum se corectează strungăreața?
De multe ori, pacienții care au venit în cabinetul nostru cu scopul de a corecta strungăreața, în urma consultației inițiale, au decis că își doresc un tratament ortodontic mai amplu, care să rezolve mai multe probleme funcționale și estetice. Aceasta pentru că aparatul dentar este opțiunea numărul 1 de tratament când vine vorba de strungăreață. În urma unei consultații inițiale la medicul ortodont, va stabili care e tratamentul cel mai potrivit pentru dvs., care să corecteze strungăreața.
În afară de aparat dentar, mai sunt și alte proceduri de cosmetică dentară la care puteți apela. Toate sunt proceduri non-invazive, care nu necesita ingrijiri speciale sau recuperare post intervenție.
Înainte a începe oricare dintre formele de tratament, medicul trebuie să se asigure că pacientul nu prezintă inflamații gingivale, iar dacă există, ele trebuie tratate medicamentos înainte, ca pas premergător intervenției pentru corectarea inflamației.
Dacă apariția strungăreței nu poate fi prevenită, vă asigurăm însă că în cabinetele noastre ea poate fi corectată pentru totdeauna.