Strungăreața – semnificație
O parte importantă a celor mai comune cazuri cu care se confruntă medicul specialist ortodont are legătură cu spațierea dinților, diastema sau strungăreața (despre care am scris aici), cum este numită popular. Cea mai comună este diastema mediană, adică spațiul vizibil dintre incisivii frontali superiori, dar spații pot apărea și între ceilalți dinți. Unii oameni au chiar spații mai mici sau mai mari între dinți. Copiii pot prezenta spații între dinții de lapte, dar de cele mai multe ori spațierea dispare odată cu apariția dinților permanenți.
Din ce cauză apare strungăreața la copii
Cauzele spațierii evidente a dinților pot fi ereditare, întrucât dimensiunile maxilarelor și ale dinților sunt determinate genetic, dar ele pot fi și de natură patologică, în cazul unor afecțiuni gingivale care determină creșterea anormală a gingiilor (hiperplazia gingivală).
De asemenea, diferențele în dimensiune sau lipsa unor dinți pot fi cauze ale spațierii dentale. Totodată, un frenum labial proeminent poate determina strungăreața. În cazurile în care din copilărie se observă o spațiere dentară, obiceiurile vicioase legate de supt (folosirea pe termen lung a suzetei și biberonului, sugerea degetului etc.) și respirație (respirația în principal pe gură) pot conduce la agravarea acestei afecțiuni. Există și un tip de spațiere temporară, care poate fi observată în timpul tranziției de la dinții de lapte la cei permanenți, dar aceasta dispare de la sine.
Află mai multe despre „Obiceiurile vicioase și dinții temporari” din video-ul de mai jos:
Strungăreața se poate corecta
Tratarea acestei afecțiuni depinde, așadar de vârsta pacientului și tipul de spațiere: ușoară, moderată sau severă.
Unii pacienți aleg să-și păstreze strungăreața, mai ales dacă aceasta se manifestă doar la incisivii frontali superiori. În unele culturi, aceasta este considerată un semn al norocului, sănătății sau fertilității, chiar.
De altfel, un studiu dedicat acestui tip de spațiere mediană, a relevat faptul că la 2/3 dintre copii apare diastema mediană în timpul eruperii dinților, dar acesta se corectează odată cu apariția dentiției permanente. Același studiu a relevat faptul că un procent cuprins între 1,6 și 25,4 % dintre adulții aparținând diverselor populații și grupe de vârstă prezintă acest tip de strungăreață. Ea are tendința să fie mai comună în rândul populației afro-americane.
Dacă spațierea este ușoară și medicul ajunge la concluzia că aceasta nu va pune probleme pe termen lung, atunci nu va lua măsuri suplimentare unei igiene orale normale.
Dacă spațierea este moderată și sunt constatate și probleme de aliniere a dinților la pacientul tânăr, cel mai la îndemână tratament este corectarea acestor probleme cu ajutorul aparatelor dentare clasice sau al gutierelor transparente, mobile, acestea din urmă fiind mai ușor de acceptat și purtat de către beneficiar. Pentru cazurile în care sunt constatate doar câteva spațieri, se poate opta pentru corectarea acestora cu ajutorul reconstrucției dentare și folosirea materialelor rezistente, fotopolimerizabile.
Cum se tratează strungăreața la adulți
În cazul adulților, un tip de tratament este folosirea fațetelor dentare, care corectează spațiile constatate și elimină imperfecțiunile. Tot în cazul adulților sunt folosite și alte tipuri de tratamente: coroane dentare, punți, implanturi etc. Necorectarea acestor deficiențe legate de spațierea dinților, mai ales a celor situate posterior, poate duce la carierea și pierderea dinților.
De cele mai multe ori însă, spațierea dinților afectează aspectului general al acestora și al feței, fapt care îl determină pe pacient să ceară sfatul medicului specialist. Cel mai bun tratament este decis în echipa medic – pacient.