Ce este un tratament preprotetic?

Când facem referire la tratament preprotetic avem în vedere toate acele intervenții care sunt necesare a fi efectuate unui pacient înainte ca medicul dentist să îi aplice coroane, să îi facă punți sau alt tip de protezare. E foarte posibil ca din cauza pierderii unor dinți și amânarea momentului de a interveni în zona respectivă, să fi migrat dinții și din această cauză ori să se fi închis spațiul ori să fi rămas la o dimensiune care trebuie închisă în prezent, pentru a facilita inserarea unui implant sau o altă intervenție necesară pacientului.
Medicul ortodont lucrează la corectarea poziției dintilor, la redimensionarea spațiilor de pe arcadă, ca la momentul la care pacientul ajunge la etapa protetică, să fie armonie între dinții care vor rezulta în urma protezarii, dinții vecini și dinții pe care îi înlocuiesc.

Ortodonția preprotetică se efectuează la adulți în scopuri estetice, pentru a îndrepta o ocluzie, a închide spații între dinți, pentru a face diferite alinieri, pentru modificări raport coroană -rădăcină, pentru a facilita tratamente restauratoare, pentru îmbunătățirea sănătății paradontale prin eliminarea zonelor de retenție și acumularea plăcii dentare și ameliorarea conturului crestei osoase alveolare adiacente dinților.
Mulți pacienți au edentații vechi neprotezate. Din această cauză dinții suferă modificări (înclinări, rotații), iar cu timpul dinții și suportul lor parodontal se pierd. Aceasta este, de fapt, cea mai mare problemă a multor pacienți adulți.

Prevenirea apariției parodontopatiei

Multe tratamente preprotetice se fac însă în scopul prevenirii aparitiei parodontopatiei. Adică medicul specialist prevede o afectare parodontală ulterioară și îi semnalează pacientului acest lucru precum și ce posibilități sunt ca acele puncte de contact care s-au pierdut în timp să se refacă și astfel să împiedice problemele parodontale să se dezvolte (exemplu: ocluzii adânci cu afectarea stabilitatii dinților frontali, înghesuiri severe sau frenuri late cu inserție inaltă care pot duce la apariția retracțiilor gingivale in timp).
În scop funcțional, ortodonția preprotetică are rolul de a alinia dinții, cu păstrarea curbelor de ocluzie normale.

Care sunt etapele tratamentului?

La fel ca la orice tratament ortodontic, consultația inițială și planul de tratament trebuie discutate cu medicul specialist, pentru a obține cel mai bun și mai stabil rezultat în timp.

Planul de tratament este rezultatul unor măsurători și al unor pași pe care medicul îi parcurge pentru a stabili metoda personalizată optimă pentru pacient. Planificarea este deci foarte importantă și un act extrem de responsabil și profesionist din partea medicului.
Planul de tratament cuprinde etapele necesare pentru a restabili armonia arcadelor, sănătatea parodontală, în contextul amplu al sănătății aparatului dento – maxilar, deci al sănătății orale.

La final abia, după ce au fost parcurse etape de tratament parodontal, chirurgical, ortodontic, odontal se trece la restaurarea protetică a arcadelor, tocmai pentru rezultate stabile și pe termen lung pentru pacient.