Părerea generală despre tratamentele ortodontice este că acestea sunt scumpe.
Până de curând, acest tip de tratament era considerat un apanaj al celor care doresc să arate bine și au și mijloacele materiale pentru a face acest lucru.

Creșterea importanței social-media din ultimii ani, dar și aplicarea noilor tehnologii în domeniul ortodontic a generat un interes crescut pentru tratamentele de specialitate, care astăzi sunt mult mai populare.
Totodată, acest lucru a contribuit la scăderea costurilor totale, care pot părea ridicate.

În evaluarea costului unui tratament ortodontic trebuie avuți în vedere mai mulți factori, cum ar fi:

  1. Tipul tratamentului. Acesta poate fi ales de pacient, la sugestia medicului specialist ortodont. Dacă pacientul optează pentru montarea unor aparate clasice, costul acestora va fi mai scăzut decât cel pentru alte tipuri de dispozitive medicale sau a aceluiași tip de aparate fixe, dar din alte materiale (spre exemplu, safir), care le fac mai puțin vizibile.
  2. Complexitatea tratamentului. După evaluarea inițială, medicul specialist poate evalua complexitatea problemelor constatate și poate recomanda abordări diferite, inclusiv multi-disciplinare, de la caz la caz. Aceste abordări și soluții pot genera costuri suplimentare, care să nu poată fi decontate de asigurarea medicală.
  3. Durata tratamentului. Dacă anomaliile de aliniere dentară nu sunt descoperite sau tratate în perioada dezvoltării danturii permanente și a maxilarelor, tratamentul de specialitate aplicat va avea o durată mai mare, prin urmare va genera costuri mai mari.

Beneficii

Cu toate acestea, atunci când abordăm tema costurilor unui tratament ortodontic trebuie avute în vedere și, dacă nu mai ales, beneficiile pe termen lung ale unui astfel de tratament. Pentru a evalua corect aceste beneficii, trebuie să știm că anomaliile de aliniere dentară și/sau a maxilarelor afectează mai multe aspecte ale sănătății orale și generale a organismului (masticația, vorbirea, respirația, înghițirea, postura, aspectul general al feței etc.).

Iată câteva dintre beneficiile pe termen lung ale tratamentului ortodontic:

  1. Imbunătățirea sănătății orale. Corectarea mușcăturii, a dinților înghesuiți sau rari, după caz, precum și a altor anomalii îmbunătățește sănătatea orală. Dantura armonioasă poate fi mai ușor întreținută prim mijloacele clasice de igienă și astfel să fie evitate problemele care puteau apărea pe termen lung (carii, pierdere prematură a unor dinți, afectarea gingiilor etc.) și care să genereze tratamente și costuri suplimentare.
  2. Imbunătățirea funcțiilor aparatului oro-facial. Corectarea anomaliilor aparatului oro-facial prin tratamentele ortodontice contribuie la îmbunătățirea masticației, respirației și vorbirii, cu efecte pe termen lung asupra sănătății întregului organism.
  3. Creșterea stimei de sine și a încrederii în propria persoană. Corectarea danturii și obținerea unui zâmbet frumos și armonios, ca efect văzut al echilibrului funcțional obținut în urma tratamentului ortodontic, contribuie la creșterea stimei de sine și a încrederii în relația cu ceilalți oameni. Mai ales în contextul contemporan, al creșterii importanței social-media și al imaginii personale, acest beneficiu este unul deloc de neglijat.
  4. Evitarea unor costuri suplimentare. Aplicarea din timp a tratamentelor ortodontice poate însemna pentru pacienți evitarea unor cheltuieli viitoare, generate de complicarea anomaliilor netratate și de efectul acestora în organism.

Astfel, având în vedere beneficiile tratamentelor ortodontice, credem că putem vorbi despre o investiție și nu o cheltuială în ceea ce privește costul acestora. Prin urmare, tratamentul ortodontic poate fi considerat o investiție pe termen lung în sănătatea organismului.