Cum influențează aparatele dentare practicarea sportului sau cântatul la instrumente de suflat
Printre multele întrebări pe care le primesc de la părinții ai căror copii urmează tratamente ortodontice sunt și cele referitoare la modul în care purtarea aparatelor influențează practicarea sportului sau cântatul la instrumente muzicale, mai precis cele de suflat. Aceste întrebări nu sunt întru totul lipsite de sens, întrucât purtarea aparatelor necesită grijă și responsabilitate.
Astfel, în ceea ce privește sportul, atât timp cât practicarea acestuia nu presupune contact direct, purtarea aparatelor nu afectează activitatea. Sporturile de contact, cum ar fi: artele marțiale, luptele greco-romane, boxul, rugby, fotbalul etc. presupun o atenție deosebită pentru evitarea loviturilor sau traumelor în zona feței, care pot afecta integritatea aparatelor, alături de cea a danturii (afectarea poziției unuia sau mai multor dinți poate anula efectul tratamentului sau crea probleme suplimentare, care să necesite o altă abordare), a tendoanelor și oaselor feței.
Ce măsuri de precauție există
În astfel de situații, pacientul îi va comunica medicului specialist tipul de activitate sportivă practicată, iar acesta îi va oferi îndrumările necesare în vederea prevenirii situațiilor nedorite. De cele mai multe ori, ca măsură de precauție, medicul va recomanda purtarea unor apărători pentru gură, care vor proteja atât aparatele, cât și dantura și maxilarele. Ca măsură suplimentară este indicată înștiințarea antrenorului, care poate și el să ofere indicații despre tipul de apărătoare de gură potrivit pentru sportul practicat, acolo unde se impune purtarea acesteia. Desigur, toate aceste măsuri necesită timp de acomodare, dar fac posibilă practicarea sporturilor preferate pe durata tratamentului ortodontic.
Soluții pentru atenuarea disconfortului
În ceea ce privește cântatul la instrumentele muzicale, purtarea aparatelor nu împiedică această activitate, dar necesită un timp de acomodare. Astfel, cântatul la instrumentele de suflat confecționate din lemn, cum ar fi fluierul sau clarinetul, este mai facil pentru cei care poartă aparate decât cel la instrumentele de suflat confecționate din metal (trompetă, trombon etc.).
Dar, cu răbdare și exercițiu, vor fi depășite dificultățile inițiale. O măsură eficientă în acest demers este folosirea de ceară dentară, care ajută în limitarea iritării interiorul buzelor sau al obrajilor. De asemenea, o alte măsuri ajutătoare sunt: ajustarea modului de suflare în aceste instrumente și exersarea cu răbdare a celui mai potrivit dintre ele, exercițiile de respirație, care ajută la creșterea capacității pulmonare, ajustarea poziției limbii etc. Toate aceste măsuri presupun flexibilitate și disponibilitate din partea pacientului.
În concluzie, purtarea aparatelor dentare nu împiedică practicarea sporturilor sau cântatul la instrumente muzicale, deși continuarea acestor activități în timpul tratamentului implică, de la caz la caz, anumite măsuri de precauție pe care pacientul trebuie să fie dispus să și le asume.
BIBLIOGRAFIE:
https://www.evolutionorthodontics.com.au/blog/can-i-play-sports-with-braces/
https://orthodontics.mintdentistry.com/orthodontics-blog/can-i-still-play-sports-if-i-wear-metal-braces
https://www.belairortho.com/blog/2016/04/sports-safety-q-and-a-guard-your-smile
https://www.molesorthodontics.com/playing-sports-with-braces/
https://www.aabraces.com/blog/2017/11/can-you-still-play-sports-with-braces
https://www.azfd.com/blog/musical-instrument-with-braces/
https://www.smilebeautifully.com/blog/2021/02/11/playing-musical-instruments/