Proteze dentare

Printre metodele de tratament utilizate de medicul specialist, există și cea a montării protezelor dentare.
Acestea sunt dispozitive medicale produse la comandă cu scopul înlocuirii unuia sau mai multor dinți.
În ortodonție, folosirea unor astfel de proteze este indicată atât în scop estetic, cât și pentru în scop practic (împiedicarea migrării dinților învecinați).

Tipuri de proteze

Protezele pot fi confecționate din diverse materiale potrivite acestui scop și sunt întotdeauna produse în funcție de particularitățile danturii fiecărui beneficiar în parte. Protezele pot fi fixe (implanturi, coroane, punți etc.) sau mobile.
Medicul specialist este cel care poate recomanda pacientului afectat aplicarea protezei dentare, atunci când constată că aceasta este cea mai bună cale de tratament, precum și cel care stabilește planul de tratament (etapele de urmat).

Ce presupune aplicarea protezei?

Pregătirea pacientului pentru aplicarea protezei dentare implică, pe lângă informarea sa despre procedura medicală în sine, consultul inițial (care include și o anamneză medicală, cu scopul excluderii unor probleme de sănătate, care pot afecta intervenția medicală), efectuarea unei investigații radiologice (pentru cazurile care necesită coroane dentare sau implant) și/sau a unei investigații 3D (scanerul intra-oral), urmate de programarea unei date pentru intervenție, precum și de stabilirea unei proceduri de urmat pentru pacient, care include norme de igienă dentară și de hrană (anumite restricții) și, eventual, medicație (antibiotice, de obicei).

După consultul inițial, pacientul se va prezenta la prima ședință de tratament, care presupune pregătirea locului în care va fi aplicată proteza. Astfel, dacă este vorba despre dinți care necesită coroană, medicul specialist va efectua procedurile necesare aplicării acesteia (realizarea unui mulaj al locului, obturări de canal, cu extragerea nervului, acolo unde este cazul, pregătirea prin șlefuire a dintelui pentru aplicarea pivotului, apoi montarea acestuia).
Aplicarea coroanei dentare reprezintă partea finală a tratamentului protetic în acest caz.

Implanturi dentare și punți dentare

În ceea ce privește implanturile dentare, pregătirea inițială este aceeași ca ce descrisă mai sus, cu deosebirea că specialistul trebuie să pregătească locul liber pentru implant (inclusiv extracția dintelui care nu mai poate fi salvat, acolo unde este cazul, unii pacienți având extracții anterioare primului consult pre-protetic).

Acest lucru se face sub anestezie, întrucât medicul trebuie să taie gingia în dreptul dintelui lipsă, iar apoi să facă loc pentru proteză (în unele cazuri este nevoie de grefă osoasă). Ultima etapă este montarea și fixarea protezei prorpiu-zise.

Pregătirea pentru aplicarea punților dentare este ceva mai laborioasă, întrucât puntea dentară are nevoie de cel puțin doi dinți pentru ancorare. Astfel, pe lângă confecționarea protezei respective, medicul trebuie să obtureze canalele dinților folosiți ca ancoră și să-i șlefuiască în prealabil.

După cum se observă, pregătirea pentru montarea protezelor dentare este o etapă foarte importantă pentru reușita tratamentului aplicat. Aceasta necesită implicare și atenție atât din partea medicului, cât și din partea pacientului.

Medicul va fi întotdeauna dispus să-i prezinte pacientului cele mai bune variante de tratament protetic, iar pacientul va fi cel care va alege, împreună cu specialistul, cea mai bună cale de aplicare a acestuia. Cheia unui tratament reușit este buna colaborare dintre medic și pacient.

Bibliografie:

https://www.verywellhealth.com/what-to-expect-during-a-dental-implant-procedure-1059372
https://websterdentalstl.com/what-is-the-fixed-dental-prosthesis-and-when-is-it-necessary/
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/dental-implant-surgery/about/pac-20384622
https://www.mediacenterdental.com/blog/how-to-prepare-for-dental-implants/